АТП Куп: Ђоковић и Лајовић против Федерера, Надала и Марија

У премијерном издању АТП Купа Србију ће представљати Новак Ђоковић и Душан Лајовић.
djokovic
Фото: Tanjug (Charles Trainor Jr./Miami Herald via AP, File)

АТП Куп је ново репрезентативно такмичење које је уведено у АТП календар од 2020. године и биће одржано у Аустралији од 3. до 12 јануара.

На ово такмичење су се обавезали сви чланови Топ 10, укључујући и Роџера Федерера (Швајцарска), Рафаела Надала (Шпанија) и Новака Ђоковића.

Чак 27 од 30 најбоље пласираних тенисера света почеће сезону АТП Купом, иако се истовремено игра турнир у Дохи, а један од учесника биће Енди Мари, који је омогућио Великој Британији да се пласира с обзиром на свој "заштићени ренкинг" (2. место).

У дебитантској сезони овог турнира из сваке земље учеснице наћи ће се по два тенисера, а у зависности од ранга боље пласираног та земља ће добити позицију носиоца, што значи да ће Србија, према рангу Новака Ђоковића, бити прва.

Осим Србије, Швајцарске и Шпаније, на АТП Купу ће сигурно бити Аустралија као домаћин, затим Грчка, Аустрија, Јапан, Велика Британија, Италија, Немачка, Хрватска, Белгија, Француска, Јужна Африка, Сједињене Америчке Државе, Канада, Грузија, Аргентина и Русија.

На АТП Купу ће учествовати 24 земље које ће бити поедељене у шест група.

Жреб за АТП куп одржаће се у Сиднеју 16. септембра, а тада ће бити одређено у којим градовима ће играти која репрезентација (у оптицају су Бризбејн, Перт и Сиднеј).

У великом финалу у Сиднеју ће учествовати осам репрезентација: Шест победника група и по две најбоље другопласиране селекције.

Мечеви на АТП Купу ће се играти на два добијена сета и биће их по два у сваком засебном окршају, уз један дубл меч.

Занимљиво, биће дозвољен долазак тренера на терен током мечева, а уколико неки тенисер остане непобеђен током целог турнира може да заради чак 750 бодова у синглу и 250 бодова у дублу.

Подсетимо, пре АТП Купа дебитоваће нови Дејвис куп у организације групе коју предводи Ђерар Пике, од 18-24. новембра у Мадриду. И ту би требало да гледамо Ђоковића, као и последње издање Јанка Типсаревића.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести