Дачић: Аустралија је очигледно за опцију депортације Новака

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дацицћ изјавио је данас цео случај Новака Ђоковића у Аустралији политизован, и да би требало да је стављена тачка на процес, чим је суд донео одлуку, али да се користи могућност да свака држава има дискреционо право да свакоме одбије улазак у земљу.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Ситуација је још без званичних потврда. Очигледно је да ће се власти Аустралије определити за ту опцију, да га малтене депортују из земље, што подразумева и другу врсту казне, да три године не може да уђе у Аустралију. То превазилази све границе разума", рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Изразио је уверење да је Ђоковићев адвокатски тим сада разматра целу ситуацију.

"То је нешто што се ретко виђа, углавном ти случајеви спадају под тзв. имиграцију, али никад се није радило о тако познатим људима, светски признатим", додао је Дачић.

Он је рекао да је то пример двоструких стандарда.

"Ако је тако, то треба да примените према свима, а не да постоји један аршин за Ђоковића, а други за неке друге. Након Новака вратили су чешку тенисерку која је већ била у Аустријалији, 10-ак дана, играла на турниру.. Или је проблем да је Ђоковић толико добар да није добро да и по 10. пут узме титулу", запитао се Дачић.

Сагласан је, каже, да треба одвојити спорт од политике, што се и код нас често чује, али да је у конкретном случају реч о политичком малтретирању.

"Чули сте и видели, а и председник Вучић је рекао да је реч о политичком малтретирању Ђоковићаа. Ми овде не расправљамо о спортским разлозима, тенису или култури, уметности, него о политичким потезима аустралијске владе, и то мора да наиђе на реакцију наше стране", рекао је Дачић.

На питање да ли је проблем у томе што је Новак светски број 1 или зато што је Србин, Дачић је рекао да не жели да иде далеко у теорије завере, али да је читав поступак сраман, а однос према некоме ко је тако угледна светска личност, незабележен.

"Сумњам да би такав однос био према некима који долазе из неких других земаља", додао је Дачић.

На питање да ли овај случај може имати последице по односе Србије и Аустралије, Дачић је рекао да постоји ограничено поље у којем може држава да реагује, јер односи две земље нису тако блиски, ни контакти чести, јер нису у суседству, али да постоје ситуације у којима се тако нешто може ставити до знања.

Додао је да би све било у реду да је Ђоковић прекршио закон, али су му саме власти издале визу, одобриле изузеће, које није неуобичајена ствар.

"Ово је политичко замешетељство", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести