Ђоковић: Моје добре намере у Мелбурну - дочекане на нож

МЕЛБУРН: Моје добре намере према колегама у Мелбурну погрешно су представљене као себичне, тешке и незахвалне. Само користим своју тешко изборену привилеговану позицију да будем од користи кад је потребно, поручио је данас најбољи тенисер света Новак Ђоковић.
novak djokovic
Фото: Tanjug (video arhiva)
Ђоковић се обратио јавности опширним писмом, након што се нашао се на мети критика због предлога за побољшање услова у карантину уочи Аустралијан опена, за тенисере који су у Мелбурн допутовали авионима у којима су биле заражене особе.
 
"У светлу скорашњих натписа у медијима и на друштвеним мрежама у вези са мојим писмом Крегу Тајлију (директору Аустралијан опена), желео бих да разјасним неколико ствари. Моје добре намере према колегама у Мелбурну погрешно су представљене као себичне, тешке и незахвалне. То не може бити даље од истине", навео је Ђоковић у саопштењу на друштвеним мрежама.
 
"Не тумачи се сваки поступак као оно што заправо јесте и некада када видим како се ствари после одвијају, желлим да се запитам треба ли да останем по страни и да уживам у свему што имам уместо да обраћан пажњу на муке других људи. Ипак, увек одаберем да нешто урадим и да будем од користи упркос последицама које представљају изазов и упркос неспоразумима".
 
Истински ми је стало до мојих колега играча и такође разумем како свет функционише - ко добија веће и боље и зашто је то тако, навео је Ђоковић.
 
"Зарадио сам своје привилегије на тежи начин и управо из тог разлога ми је тешко да сам гледам када знам колико је мени значила свака помоћ, гест и лепа реч када сам ја био мали и небитан у свету. Зато користим своју привилеговану позицију да колико год могу будем од користи када је то потребно".
 
"Одувек сам имао веома добар однос са Крегом, поштујем сав труд који је уложио у то да Аустралијан опен буде место којем се радујем сваке године. У нашем дописивању преко мејла искористио сам прилику да разговарамо о потенцијалним побољшањима услова за играче који су у потпуном карантину", истакао је најбољи тенисер света.
 
Како каже, ту је било неколико идеја и предлога других играча из групног ''чета'', није био циљ да се икоме нашкоди, намера је била само да помогнемо.
 
"Био сам свестан да су шансе мале да се било који наш предлог прихвати, баш као што је одбијен мој захтев да будем у карантину са својим тимом у Мелбурну уместо у Аделајду, због стриктних прописа Владе. Пошто нисам могао да будем с другима у Мелбурну, ставио сам се на располагање да помогнем ако је потребно", каже Ђоковић.
 
Ђоковић разуме да је организовање међународних спортских догађаја током пандемије представља ризик и за локалну заједницу и за саме играче.
 
"Због тога се много захваљујем Тениској асоцијацији Аустралије, Влади Аустралије и грађанима који су прихватили ризик са нама у име љубави према игри и вишеструке економске користи за земљу. Почаствовани смо и даћемо све од себе да поштујем протоколе. Надамо се да ћемо моћи да се бринемо о својим телима и да будемо спремни за менталне и физичке изазове који ће бити пред нама када турнир почне", рекао је Ђоковић и додао:
 
"Ствари у медијима су ескалирале и постојао је генерални утисак да су играчи, укључујући и мене, незахвални, слаби и себични јер се непријатно осећају током карантина. Сви смо дошли у Аустралију да се такмичимо. Немогућност тренинга и припреме заиста није лако. Нико од нас није доводио у питање 14 дана карантина, упркос томе шта поједини медији пишу".
 
"Жељно ишчекујем да играм пред публиком и да се прикључим тениском "лудилу" и енергији града који су ме водили овде ка многим победама. Радујем се и томе што ћу у Мелбурну видети колеге. Дирнуле су ме бројне поруке захвалности и љубави које сам добио у последњих неколико дана. Желим вам здравље и љубав", закључио је Ђоковић.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести