Ђоковић освојио пету титулу на Вимблдону!

ЛОНДОН:Најбољи тенисер света Новак Ђоковић одбранио је титулу на Вимблдону, пошто је вечерас у финалу после велике борбе победио Швајцарца Роџера Федерара са 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 и 13:12.
djokovic, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Тријумфом у мечу који је трајао више од пет сати, Ђоковић је дошао до своје 16. грен слем титуле у каријери, а пете на Вимблдону.

Претходно је овај турнир освајао 2011, 2014, 2015. и 2018. године, по чему се изједначио са Швеђанином Бјорном Боргом.

Било је ово треће финале у Лондону у ком су се састали Федерер и Ђоковић, после којег је српски тенисер остао непоражен.

Било је најдуже финале у историји Вимблдона и прво које је одлучено после тај-брејка.

Српски тенисер у 16. гему петог сета спасао две меч лопте ривала, а постао је први играч после 71 године који је освојио титулу пошто је сапасао меч лопте.

Пре њега је то уцинио Американац Боб Фалкенбург 1948. године.

Ђоковић: Никад узбудљивије финале, Федерер инспирише

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић је после освајања пете титуле на Вимблдону рекао да је овогодишње финале против Швајцараца Роџера Федерера једно од најузбудљивијих у његовој каријери.

"Ово је вероватно најузбудљивије финале које сам икада играо. Сигурно међу два, три у каријери, против једног од највећих тенисера свих времена Роџера Федерера, кога веома постујем", рекао је Ђоковић на церемонијии доделе пехара.

Ðоковић је истакао и да су у најдужем финалу Вимблдона у историји Федер и он имали своје шансе.

"Неко из оваквих мечева мора да изађе као поражен. Обојица смо имали шансе, а нестварно ми је да сам морао да спасем две меч лопте. Чудно је било и у тај-брејку на 12:12. У суштини, надао сам се да цу доци до тај-брејкова", рекао је први тенисер света и додао да му је Швјацарац инспирација.

"Ја сам један од оних које Федерер испирише. Рекао сам и раније, када сам био клинац, док сам растао и сањао да будем тенисер, Вимблдон је увек био турнир на ком сам желео да се појавим, да играм, да успем. Сањао сам да ћу бити овде. Имам разне трофеје у својој соби, а сада на овом месту делим специјална осећања са сином и родитељима. Супруга и ћерка су код куће, шаљем им загрљаје", закључио је Ђоковић.

Освајањем Вимблдона, Ђоковић је дошао до 16. трофеја на Грен слемовима, а испред њега су Рафаел Надал са 18 и Роџер Федерер са 20 титула.

Цвијановић честитала Ђоковићу пету титулу на Вимблдону

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је вечерас Новаку Ђоковићу освојену пету титулу на Вимблдону и освајање 16. Гренд слема.

"Изузетно ми је задовољство да Вам у име грађана РС и у своје име честитам на победи и освојеној петој титули на престижном тениском такмичењу Вимблдону. Још једном сте обрадовали бројне љубитеље тениса и све Ваше верне навијаче у Републици Српској и потврдили да сте без премца", навела је у честитки Цвијановић.

Новак Ðоковић одбранио је титулу на Вимблдону, пошто је у финалу после велике борбе победио Швајцарца Роџера Федерара са 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 и 13:12.

Тријумфом у мечу који је трајао више од пет сати, Ђоковић је дошао до своје 16. грен слем титуле у каријери, а пете на Вимблдону.

Брнабић честитала Ðоковићу на освајању Вимблдона

Премијерка Србије Ана Брнабић честитала је вечерас српском тенисеру Новаку Ђоковићу на победи у финалу Вимблдона.

"Честитам Новаку Ђоковићу на освојеном Вимблдону! Још једна гренслем титула којом сте доказали да сте један од најбољих тенисера у историји. Србија се поноси Вама! ", Поручила је Брнабић на свом званичном Твитер налогу.

Новак Ђоковић одбранио је титулу на Вимблдону, пошто је у финалу после велике борбе победио Швајцарца Роџера Федерара са 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 и 13:12.

Тријумфом у мечу који је трајао више од пет сати, Ðоковиц је дошао до своје 16. грен слем титуле у каријери, а пете на Вимблдону. 

Вучић честитао Ђоковићу нову титулу на Вимблдону 

Председник Александар Вучић честитао је Новаку Ђоковићу освајање титуле на Вимблдону, наводећи да он већ годинама остварује резултате достојне најбољег међу нама. 

"Што је изазов већи, то је Ваша игра одважнија. Што је противник јачи, то је Ваша жеља да победите импресивнија. Ваша игра одувек је била, и са сваком новом победом јесте све већа инспирација свим грађанима Србије. Свака част за борбеност, истрајност и доследност, којима већ годинама остварујете резултате достојне врхунског спортисте и најбољег међу најбољима", наводи се у честитки председника Вучића.

Удовичић Ђоковићу: Исписујеш историју светског спорта

Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је вечерас Новаку Ђоковићу освајање титуле на Вимблдону, истичући да најбољи тенисер света исписује историју светског спорта.

"Свака част легендо, још једном си потврдио да си најбољи тенисер свих времена! Честитам ти пету победу на Вимблдону у сјајној каријери којом исписујеш историју светског спорта!“, наводи се у честитки министра Удовичића.

Новак Ђоковић одбранио је титулу на Вимблдону, пошто је у финалу после велике борбе победио Швајцарца Роџера Федерара са 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6 и 13:12.

Тријумфом у мечу који је трајао више од пет сати, Ђоковиц је дошао до своје 16. грен слем титуле у каријери, а пете на Вимблдону.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести