Ђоковић саслушан, завршно рочиште вечерас у 23.30

МЕЛБУРН: Најбољи тенисер света Новак Ђоковић саслушан је пред имиграционим властима у Аустралији и Федералном суду, након што му је поново ускраћена виза, а коначна одлука о томе да ли ће добити дозволу да брани титулу на Аустралијан опену биће донета на завршном рочишту вечерас у 23.30 по српском времену
1
Фото: Tanjug/Channel 9 via AP

Ђоковић је претходне ноћи прво био пред имиграционим властима, а затим је из канцеларија својих адвоката путем видео линка присуствовао процедуралном саслушању на Федералном суду.

Ђоковићеви адвокати тражили су да одлуку донесе панел од троје судија, што би значило да би одлујка била правоснажна, држава то није прихватила, па ће одлуку о томе донети судија Дејвид О" Калахан.

До тада, Ђоковић ће, као што је претходног дана договорено бити на "непознатој локацији", а не као први пут у миграционом хотелу.

 Ђоковић поново у имиграционом притвору

 Новак Ђоковић је поново враћен у имиграциони притвор у Мелбурну где ће провести вече пре доношења коначне одлуке о депортацији или дозволи да заигра на Аустралијан опену и освоју своју рекордну 21. грен слем титулу.

Ђоковићеви адвокати тражили су да нову одлуку донесе трочлано судско веће, што би значило да би одлука била правоснажна, али држава то није прихватила, па ће одлуку о томе донети судија Дејвид О'' Калахан.

Према речима сведока с лица места, који је разговарао са извештачем Ројтерса, Ђоковић је око 15.30 по локланом времену стигао аутомобилом у подземну гаражу хотела Парк, у исти имиграциони притворски хотел у којем је био прошле недеље.

Десетак активиста перотествовало је и скандирало док је Ђоковић у возилу аустралијске пограничне службе улажио у гаражу хотела у којем су смештена још 33 тражиоца азила и путника у карантину.

Биће то друго притварање Новака Ђоковића након што је судија Кели у понедељак, после четири ноћи које је Ђоковић морао да проведе у имиграционом притвбору, одлучио да га ослободи уз образложење да је "одлука о укидању визе по доласку Ђоковића била неразумна".

Ипак, аустралијски министар за имиграцију Алекс Хоук одлучио је искористи своје дискреционо право да ипак укине визу српском шампиону јер би, како је рекао, његово присуство могло да подстакне противљење вакцинацији против ковида-19 у Аустралији, пише у судским списима који су објављени након данашњег првог саслушања у Савезном суду.

До даљег је неизвесно да ли ће Новак заиграти у Род Лејвер Арени у понедељак или ће бити депортован, а пред њим је и могућност да се повуче и напусти Аустралију уколико тако одлучи.

Новинарка локално мелбуршког портала Ејџ Марта Паскуал која је успела да види Новака по доласку у хотел Парк написала је у свом извештају да је "тениски шампион деловао смирено и сталожено, у зеленој тренерци и џемперу са белом маском за лице.

У међувремену се огласио и шпански тенисер Рафаел Надал.

"Аустралијан опен је много важнији од било ког играча. Ако (Новак) буде заиграо то је ок, али и ако не буде - Аустралијан опен ће бити сјајан са или без њега", рекао је Надал којег Ђоковић сматра својим највећим ривалом на тениском терену.

Ђоковићеви адвокати изборили трочлано веће

Адвокатски тим најбољег тенисера света Новак Ђоковић успео је да се избори за трочлано веће на вецецрашњем суђену пред Федералним судом Аустралије, преносе тамошњи медији.

Како се наводи, ово је прва мала победа Ђоковићевог правног тима, пошто је пошто ће суђење бити пред трочланим већем, а суђење ће водити врховни судија Џејмс Алсоп, судија Ентони Бесанко и судија Дејвид О''Калахан.

Удовичић: Надам се да ће правда бити на страни Новака

Министар омладине и спорта Вања Удовичић нада се да ће прво и правда бити на страни најбољег тенисера света Новака Ђоковића, који вечерас од 23.30 сати има суђење пред Федералним судом Аустралије.

"Мислим да у овом тренутку не можемо да не будемо субјективни из више разлога, прво што се ради о најбољем спортисти света, субјективно могу да кажем најбољем икада, а притом се ради о нашем држављанину. Шта год да је Новак урадио, да ли је погрешио или није, није начин да се неко опхоодили према било ком грађанину ове планете на начин на који су се у ових 10 дана опходили према њему", рекао је Удовичић Тан‌југу.

Од почетка целе саге, постоји много контрадикција, неких неразумних одлука аустралијских власти, рекао је министар спорта.

"Жао ми је што Новак као један шампион пролази кроз све то. Од момента када је ушао у државу, све неправилности излазе на видело и морам да кажем, нељудски однос према најбољем спортисти света је нешто што све нас забрињава и доводи нас у апсурд неких аршина који би требало да буди исти за све", рекао је Удовичић.

"Када сагледамо све, да су се другачије понашали према другим тенисерима, да су вршили одређени психички притисак на њега од места где је стављен, начина исхране, одужимања права на ручак, до образложења да је у најбољем интересу јавног здравља, а Новак је тамо 10 дана, одлука коју су донели у касним поподневним сатима без могућности да одмах реагује, доводи нас до рационалног закључка да овде није само питање спорта, већ се овде крше права слободе и права односа према сваком грађанину ове планете", наводи ресорни министар.

Како каже, може се рећи да постоји политичка конотација, алии интерес у свему овоме.

"Када сагледате све ове аршине, долазите до свих различитих одлука од стане њих, а као круна свега, да један министар као појединац може да оповргне судску одлуку је нешто што за слободну демократију и нас који верујемо у слободно судство, незамислило. Само када бисмо окренули улоге, да се то дешава на нашем континету, мислим да дошло до разумљивих неслагања, али неразумевња такве одлуке", рекао је Удовичић.

Он је истакао да најбољи тенисер света има апсолутну подршку државе.

"Са наше стране, сва подршка Новаку. Свако од нас, а у свакодневној смо комуникацији, од председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и министра спољих послова Николе Селаковића, свих учесника у систему спорта, целокупног тима, у комуникацији смо са међуанродним организацијама, нашим спортистима широм света који имају утиацај, са свим контактима у Аустралији, желимо да омогућимо Новаку да ма фер и поштен однос и суђење, јер ово је само један види и политичког и спортског и психичког притиска на Новака", рекао је Удовичић.

Када причамо о јавном здрављу и водимо рачуна да је неко ко је тамо 10 дана, прошао све што је прошао, већ прелазимо у бесмисао свих изговорених речи аустралијских власти, додаје он.

Адвокатски тим најбољег тенисера света Новак Ђоковић успео је да се избори за трочлано веће на вецецрашњем суђењу пред Федералним судом Аустралије, а Удовичић је истакао да је то јос једна победа српског тенисера.

"Судство и право покажују да су изнад политичких интереса и драго ми је да је Новак победио и у тој утакмици. Остаје коначна одлука у 23.30 по нашем времену. Искрено се надам да ће опет правда и право бити на страни Новака, да ће уз сво психичко малтретирање, као најбољи спортиста света имати могућост да смогне снаге и докаже свој квалитет на теренима Аустралије", рекао је он.

Удовичић је упитан и каква ће рекације министарства и власти бити у случају да Федреални суд донесе негативну одлуку за Ђоковића.

"Мораћемо да седнемо и озбиљно да сагледамо консеквенце и у ком правцу ћемо даље ићи. Имали смо већ велики број састанака на ту тему, Министарство спољих послова је преузело низ корака, причамо о процедуралним правним корацима који се спроводе у међународној дипломатији. Дубоко сам уверен да ће прво и правда бити на страни Новака, на страни његове породице и Србије и да неће бит потребе за тим", закључио је Удовичић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести