Дубл донео Србији трећи поен и полуфинале Дејвис купа

Дејвис куп репрезентација Србије пласирала се у полуфинале тог такмичења максималном победом над Шпанијом. Србија је другог дана у хали “Александар Николић’ у Београду  повела са недостижних 3-0 у победама, а одлучујући поен донео је дубл Ненад Зимоњић-Виктор Троицки.
Дејевис куп репрезентација Србије
Фото: FoNet

Зимоњић и Троицки су после велике борбе и трилера у пет сетова савладали Марка Лопеса и Пабла Карења Бусту са 4:6, 7:6 (7-4), 6:0, 4:6, 6:2.

Дуел у конкуренцији парова није добро почео – капитен Србије је био изузетно нервозан у уводној фази, није могао ништа да погоди, што су Шпанци користили и поништавали све прилике нашег тима. Искористили су своју шансу и једним брејком дошли до сета.

Мало је фалило да већ на старту другог одузму сервис Зимоњићу, али је тада на сцену ступио Троицки, који је вукао саиграча док је пролазио кроз кризу. Шпанци су потом направили брејк када је сервирао Виктор, али се одлучујући тренутак догодио већ у следећем гему, када је српски дубл узвратио са “нулом”. Отишло се у тај брејк где су Зимоњић и Троицки били концентрисанији и изједначили на 1:1.

Пуни самопоуздања и на крилима тога што су једва избегли да буду у заостатку два сета, Срби су протутњали кроз трећи, оставивши “кромпирић” ривалима и дошли на корак до полуфинала. Чинило се да ћемо тада гледати познати сценаријо по којем ће се противници “распасти”, а играчи који воде лако привести меч крају. Десило се потпуно супротно – један пад концентрације и Лопес и Карењо Буста су изборили пети сет. 

Срећом, Зики и Виктор су се брзо консолидовали, направили брејк одмах на старту и завршили посао после више од 3 сата и 15 минута.  Претходно је Новак Ђоковић са 6:3, 6:4, 6:2 савладао Алберта Рамос-Вињоласа, да би потом Троицки добио Карења Бусту – 6:3, 6:4, 6:3. Србија ће у борби за финале гостовати селекцији Француске која је такође дошла до трећег бода у дуелу са Великом Британијом.
 

Пуно срце селектора

Победом у три меча, Србија је у суботу дефинитивно елиминисала Шпанију из Дејвис купа и ушла у полуфинале, у којем ће у септембру гостовати Француској.Одлучујућим тријумфом Ненада Зимоњића и Виктора Троицког, наша селекција изборила је пласман, а суботњи дуел у хали “Александар Николић“ донео је и интересантну сцену, с обзиром на то да је селектор на три и по сата био Душан Лајовић.

- Имао сам велику одговорност према њему, селектору, који ме је ставио да играм. Осећао сам и малу панику због те одговорности, али смо успели и пуно ми је срце - насмејао се после меча Зимоњић.Ветеран Дејвис купа посебно је нагласио колико ужива да игра у “Пиониру”.

- У овој хали први пут сам гледао Дејвис куп, Југославију против Данске, седео сам испод семафора и имао сам само 12 година - вратио је сећање популарни “Зики” на давну 1989. годину и тадашњи тријумф наше репрезентације 4:1.

Сада Зимоњић је остварио једну од најдражих победа у Дејвис купу.Нисмо смели да га разочарамо. Ово је био први, дебитантски наступ као селектор, а мора неко од играча да седи на клупи док ја играм. Био је феноменалан, био је подршка. Сјајно је тренирао, у одличној је форми и надам се да ћемо после овог Дејвис купа играти још боље на предстојећим турнирима - додао је искусни српски тенисер.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести