Фатма Идризовић: Од рекета и тренерке Србије се никада не одвајам

Вишеструка шампионка Србије, први рекет Србије на јуниорској ИТФ листи, вансеријски талентована 15-годишња Фатма Идризовић ускоро ће остварити још један тениски сан, обући ће национални дрес у најјачем екипном женском такмичењу – Фед купу.
Fatma Idrizovic/Promo
Фото: Промо/Фатма Идризовић

Селектор Фед куп репрезентације Србије Татјана Јечменица Јевтић у тим који ће боје наше земље бранити на предстојећем такмичењу у Луксембургу (прво коло I групе Евро-афричке зоне за 2020. годину) именовала је и најбољу јуниорку наше земље.

„Сада дефинитвно могу рећи да се снови остварују. Тенис сам почела да играм и заволела сам овај спорт управо гледајући Јелену, Ану, Новака, Јанка и све наше репрезентативце како се такмиче у Фед и Дејвис купу, не пропуштајући ни један меч који се играо код нас, од Београда, преко Ниша до Краљева. Увек сам гледајући њих маштала како ћу и ја једног дана добити позив у најјачу репрезентацију и себи говорила да морам бити и остати вредна и посвећена свакодневном раду, што и данас чиним. Захвална сам селекторки на позиву, што је једног 15-годишњој девојчици дала прилику да буде део великог тима, то је велика част и задовољство, а ја ћу дати све од себе да све задатке који буду стављени испред мене урадим на највишем могућем нивоу“, истакла је Идризовићева.

Фото: Fatma Idrizovic/Promo

Репрезентативка на свим јуниорским нивоима (екипно и појединачно) Фатма је рођена 6. јула 2004. године у Новом Пазару а свој први контакт са тениским рекетом остварила је са осам година у родном граду и веома брзо показала свој изузетан таленат нижући трофеје. Уз жељу да успе, изузетне радне навике, храброст, Фатму одликује и изузетна висина (1,80 цм) што њен сервис чини још јачим и разорнијим.

Са четрнаест година била је актуелни шампион Србије у категорији својих вршњакиња, али и две године старијој категорији (до 16 година) прва на Tennis Europe листи до 14.

На међународном плану освојила је Tennis Europa Masterс до 14 година у Калабрији (Италија), уз три титуле Tennis Europa до 14 и две до 16 година.

У сезони 2019. ухватила се у коштац са старијим колегиницама на јуниорским ИТФ турнирима (до 18) где, са још увек 14 година, осваја ИТФ првенац (Месика Опен у Израелу). Протекле сезоне играла је три ИТФ финала и сва три освојила.

Србију је представљала на Екипном и појединачном Првенству Европе у конкуренцији до 16, а са колегиницама из репрезентације Наталијом Сенић и Андреом Обрадовић изборила пласман на Првенство света (до 16) које су одиграле на Флориди. Занимљиво је да Фатму на победничким постољима увек можемо видети у дресу Србије.

„Да, оно од чега се никад не одвајам и што је увек у мојој тениској торби су рекети и тренерка Србије. Од како сам добила прву тренерку репрезентације, тада за такмичење у конкуренцији до 12, касније до 14 и прошле године до 16 увек сам те тренерке носила са собом на турнире и када би ишла да примим пехар са поносом сам облачила моју тренерку Србије“, додала је Идризовићева.

Иако је било понуда од ловаца на таленте да се пресели на неко друго место, да оде у неку од европских академија, Фатма се није одлучила на такав корак, њена база је и даље њен родни Нови Пазар.

„Нема ништа лепше од своје куће, свог дома, своје породице. Зашто би се одвајала и ишла у Академије кад код куће имам све, од терена до тренера, како тениског тако и кондиционог. Једном сам прочитала да је и Јанко када је био први јуниор света могао отићи било где у свету, да су се око њега отимале највеће светске Академије, он није пристао на то, остао је у Београду и из родног града дошао до 8. места на свету, што је фантастично. Сада сам мишљења да ћу и ја његовим путем, па докле ме одведе ова моја каријера. Често идем у Београд на спаринге са колегиницама и колегама, била сам и на свим камповима које је организовао Тениски савез Србије за нас јуниоре, што нам увек свима пуно значи, као да добијемо крила након тих недељу дана заједничког рада и дружења“, искрена је Фатма.

Фото: Fatma Idrizovic/Promo

Сезона 2020. ће бити у знаку како наступа за репрезентацију, тако и ИТФ јуниорских такмичења.
„Циљ је пласман на јуниорска гренд слем такмичења. Припреме сам радила код куће са мојим тренерима, а протекле су у великом раду и јаком темпу. Једноставно мора много да се ради, свесна сам тога, то сваки дан видим и на делима најбољих на свету играча, од Новака до свих осталих, они сваки дан уводе неке новине и раде на свим сегментима игре како би их довели до савршенства. То је тенис, увек може више и боље, границе не постоје, само се померају. Тренутно сам на 197. месту ИТФ листе, верујем да ћу у наредна три месеца знатно побољшати ранг и мој први гренд слем одиграти већ на Ролан Гаросу у Паризу. Драго ми је да је мој суграђанин и колега Хамад Међедовић већ сада на гренд слему, представљаће нас у Аустралији и сви навијамо да нам се врати са пехаром. Надам се да ћу у 2020. имати прилику да освојим и моје прве ВТА поене“ – закључила је млада и сјајна Фатма Идризовић.

ПР

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести