Федерер: Врло брзо сам схватио да је близу крај каријере

ЛОНДОН: Швајцарски тенисер Роџер Федерер изјавио је да је одлука о повлачењу дошла пошто је престао да верује у повратак, преноси Би-Би-Си (ББЦ).
Federer savladao Tima  Foto: AP Photo/Alastair Grant
Фото: AP Photo/Alastair Grant

Федерер је пре шест дана објавио да се повлачи после "Лејвер купа" у Лондону, који ће бити одигран од 23. до 25. септембра.

"Последње три године биле су у најмању руку тешке. Знао сам да сам на танком леду последњих годину дана, откако сам играо на Вимблдону. Покушао сам да се вратим, али постојало је ограничење у погледу онога што сам могао да урадим. И престао сам да верујем у то. Врло брзо сам схватио да је готово. Тако да се постављало питање, како то да објавим и када. Ових неколико недеља је било веома емотивно, покушао сам да пронађем праве речи, које би одражавале моја осећања и хвала свим људима који су ми помогли на мом путу", рекао је Федерер.

Швајцарац је у каријери освојио 103 титуле, а од тога 20 гренд слем трофеја.

"Увек сам одбацивао мисли о пензији. Рекао сам, што више размишљам о томе, на пола сам пута до пензије и то није начин да се иде на посао. Позабавићу се тиме када она дође. И дошла је. И ја сам се позабавио тиме. Мислим да је писање тих речи за мене била и делимична рехабилитација, као да пролазим кроз те речи, осехам их", додао је он.

Федерер је имао три операције десног колена после елиминације са Вимблдона прошле године.

"Покушао сам да се вратим, али постојала је граница у ономе шта сам могао да урадим. И престао сам да верујем у то, да будем искрен", додао је легендарни тенисер.

Он је на првом месту АТП листе провео 310 недеља.

"Мислим да нико не мисли да ће побеђивати оволико. Срећни сте што сте освојили титулу на Вимблдону, што је већ лудо, затим да сте постали број један. Али онда не мислите колико сте недеља ту. То само медији и навијачи причају о рушењу рекорда. Пре него што се све десило, надао сам се да ћу једног дана бити на Туру. Само што сам ушао у првих 100 била је велика ствар. Долазим из мале земље, немамо толику базу играча. Потпуно сам успео у свом науму. То је био сан који сам сањао. Зато сам веома срећан што сам се повукао", рекао је швајцарски тенисер.

Британски медији су подсетили да је са Федерером кренула нова ера у свету тениса.

"Када сам дошао, ни ми нисмо то очекивали. Након што се Пит Сампрас повукао, тенис је клизио на доле. Шта је следеће? Дошао сам ја. Онда је дошао Рафаел Надал, па Новак Ђоковић, Енди Мари, сви заједно. Дошло је до сјајног микса, сви смо побеђивали 10 и више година. Нико други није могао да освоји. Као да смо закључали велике турнире. Сигуран сам да ће неки навијачи бити тужни што одлазим, али опет, увек ће бити нових, сјајних људи", закључио је Федерер.

Он је најавио да ће последњи меч у каријери одиграти у петак у дублу. Партнер ће му највероватније бити Рафаел Надал.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести