Филип Крајиновић: Бићу спреман за дуеле с великанима

Највећим успехом у каријери, пласманом у финале турнира из серије Мастерс 1.000 у Паризу, Сомборац Филип Крајиновић (25) завршио је такмичарску 2017. годину.
Filip Krajinovic/J. Grlic
Фото: Ј. Грлић

Тај подвиг донео му је пласман на 34. место светске АТП листе, самим тим и могућност да у идућој години више не мора да игра квалификације за највећа такмичења, односно да и пре почетка сезоне може да направи прецизан план турнира на којима ће наступити. Филип ће бити у прилици да чешће одмерава снаге с најбољим играчима планете, па је припреме за 2018. годину почео нешто раније. Заједно са својим тренером Петром Поповићем и стручњаком за кондициони рад Александром Јанковићем од 23. новембра свакодневно ради у новоотвореној тениској хали у Спортском центру Спортланд, на новосадском Камењару.

- Нисам желео да себи приуштим дужи одмор, већ ми је намера била да што раније почнем с припремама за нову сезону - рекао је за “Дневник” Филип Крајиновић. - У њој ме очекују наступи на великим турнирима и дуели с великим играчима, па желим да будем што спремнији за те изазове. Уједно, план ми је да први гренд-слем у Аустралији дочекам у пуној форми и тренираћу у Новом Саду све до 26. децембра, када ћу отићи на турнир у Доху, а потом и у Сиднеј. Велика је предност то што више нећу играти у квалификацијама, али та чињеница ће неминовно створити и већи притисак на мене. Само максимално припремљен, како на физичком, тако и на менталном плану, моћи ћу да одговорим високим захтевима које мој тренер Поповић и ја имамо у 2018. години.

Близу сте томе да за Аустралијен опен будете међу носиоцима, јер 32 најбоље рангирана играча на АТП листи добијају такав статус?

- Искрено, то још увек не знам, али је извесно да због повреда тамо неће наступити Јапанац Нишикори и Канађанин Раонић, а који су боље рангирани од мене. Пре Мелбурна, дакле, очекује ме и турнир у Дохи који се бодује при одлучивању ко ће бити носиоци у Аустралији, надам се да ћу се наћи у тој улози. Ипак, све и да буде тако, већ од првог кола очекују ме јако добри и квалитетни ривали, а самим тим и тежак посао, био носилац или не.

Фото: У паузи тренинга Филипа Крајиновића саветује Петар Поповић


Волим Нови Сад

Спортски центар Спортланд недавно је отворио тениску халу, у којој се налазе два терена, на којима је подлога на којој се играју и званични турнири широм света. То очигледно погодује играчима, па, уз Крајиновића, у овој сали тренутно вежба и Петра Мартић, хрватска тенисерка из првих 100 на свету, чији је тренер Новосађанка Биљана Веселиновић. У наредном периоду долазак су најавили и Дамир Џумхур (БиХ), наш Дејвис куп репрезентативац Ласло Ђере и многи други.

- Волим да тренирам у Спортланду и често вежбам у овом спортском центру. Ту је и мој кондициони тренер Александар Јанковић, којег изузетно ценим, али волим и овај амбијент, као и Нови Сад и важно ми је то што се осећам као да сам код куће – истакао је Филип.


По повратку из француске престонице рекли сте да у сезони која следи желите да уђете међу 20 најбоље рангираних играча света. Потајно се, међутим, надате и неком кораку више, зар не?

- Прво и основно је то да будем здрав и да ме не прате повреде. У 2017. години сам први пут у каријери играо без паузе проузроковане неким медицинским проблемима и то ми је донело резултате. Сада ми је жеља да барем преполовим тренутни ренкинг, односно да уђем међу 20 најбољих играча света. У првом делу сезоне не браним велики број поена и пробаћу то да искористим и напредујем на листи. Петар и ја сигурно пред собом имамо велике циљеве, али идемо постепено, корак по корак, па ћемо да видимо докле ће нас то одвести. Надам се да ћемо стићи и до топ 10 играча, али о том-по том.

Жеља ми је да уђем међу 20 најбољих играча света. У првом делу сезоне не браним велики број поена и пробаћу то да искористим и да напредујем на листи.

Када је еуфорија прозрокована наступом у финалу Париза прошла, како сада видите тај ваш сјајни наступ?

- Заиста се све сада стишало и успео сам да на миру превртим цео филм из Париза... Остаје констатација да је то била заиста невероватна недеља за мене, јер цео живот радиш и тренираш да би стигао до финала једног тако великог турнира. Иако сам знао да могу то да остварим и да имам игру, нисам очекивао да ћу успети у томе већ ове године. Поклопиле су ми се коцкице и то је само још један доказ да се сав уложени рад и труд увек исплате.

Пред Дејвис куп репрезентацијом је сусрет са селекцијом САД, који ће се крајем јануара играти у Нишу. Шта јавност у Србији може да очекује од тог дуела?

- Сигурно је да ће људи у Србији од наше репрезентације, а онда и од мене, очекивати победе. Играћемо на шљаци, дакле споријој подлози, а Американци имају јако добре играче, иако не знам с којим тимом ће доћи на тај меч. Тамо су Yон Изнер, Сем Квери и Yек Сок, врхунски тенисери, али и ми ћемо, надам се, наступити у најјачем саставу и мислим да ћемо се наћи у улози фаворита. Иако у овом тренутку још ништа не знам по том питању, надам се да ће нашу селекцију предводити Новак Ђоковић - рекао је филип Крајиновић.

Александар Предојевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести