Фотографије нестале тенисерке Пенг на турниру у Пекингу

ПЕКИНГ: Кинеска тенисерка Пенг Шуаи, чија је ситуација већ недељама предмет међународне забринутости, присуствовала је данас тениском турниру у Пекингу у организацији Чајна Опена.
peng1
Фото: Youtube Printscreen

На објављеним фотографијама, Пенгова се може видети међу гостима на финалу Фила Кидс Јуниор Тенис Чаленџер, обучена у тамноплаву јакну и беле панталоне, преноси Ројтерс.

Бивша прва тенисерка света у дублу није се појављивала у јавности од када је 2. новембра на кинеским друштвеним мрежама објавила да ју је бивши потпредседник Џанг Гаоли приморао на секс пре три године и да су касније имали добровољну везу, али ни Џанг ни кинеска влада нису коментарисали њене наводе.

Њен коментар је брзо обрисан са друштвене мреже Веибо, водеће кинеске друшствене мреже, али су се скриншотови њених оптужби појавили на Интернету.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је у петак да није било упознато са контроверзама око Пенг (35), која се водила као нестала након што је оптужила бившег високог званичника да ју је сексуално напаствовао.

Портпарол министарства спољних послова Џао Лиђијан рекао је новинарима да питање није дипломатско, као и да није упућен у ситуацију, пренео је АП.

Женска тениска асоцијација (ВТА) је захтевала да се ситуација са Пенговом "размотри на одговарајући начин, што значи да наводи морају да се испитају у потпуности праведно, транспарентно и без цензуре", уз претњу да ће се, у супротном, повући са турнира у Кини.

Забринутост због навода кинеске тенисерке, изразила је и мушка тениска асоцијација (АТП), а бројни тенисери појединачно су позвали на истрагу поводом њеног нестанка.

Портпаролка Уједињених нација за људска права у Женеви позвала је у петак на "истрагу са пуном транспарентношћу о сексуалном нападу".

Пенг је некада била у врху светског тениса у дублу - освојила је Вимблдон 2013. године и Ролан Гарос годину дана касније, а три пута је учествовала на Олимпијским играма.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести