ИТФ у сарадњи са Пикеом мења формат Дејвис купа; Ђоковић помогао

Међународна тениска федерација (ИТФ) званично је саопштила је да ће доћи до великих промена у Дејвис купу.
djokovic melburn
Фото: Tanjug (AP Photo/Dita Alangkara)

ИТФ је објавио да је договорио сарадњу са компанијом Космос – уговор је потписан на 25 године и вредан је три милијарде долара.

Оснивач и председник инвестиционе групе је штопер Барселоне Жерар Пике, а компанија је подржана од стране Хирошија Микитанија, извршног директора компаније Ракутен.

Управа ИТФ једногласно је одлучила да креира нови велики велики турнир који ће се одржати на крају године – Светско екипно првенство у тенису. 
Такмичење је предвиђено да буде у новембру и да траје нешто више од седам дана. На њему ће учествовати 18 репрезентација које ће бити подељене у неколико (није још прецизирано) група. 

После групне фазе уследили би елиминациони дуели (четвртфинале), а играла би се два сингла и један дубл, на два добијена сета. Сигурни учесници би биле селекције из Светске групе (16) док би две биле накнадно изабране. 

"Ово је велика промена за тенис и ИТФ. Наша комисија је подржала амбициозни план за будућност Дејвис купа. Наша визија је да направимо велико финале на крају сезоне које ће бити фестивал тениса и забаве. На њему ће учествовати најбољи тенисери који ће представљати своје нације и који ће одлучивати о шампиону Дејвис купа", рекао је председник Дејвид Хагерти.

Иначе велики заговорник оваквог плана је и српски тенисер Новак Ђоковић. Он је у неколико наврата јавно је наглашавао да је потребно мењати Дејвис куп. Међутим у прошлости није имао велику подршку. 

Новаков предлог је био трансформација комплетног такмичења у турнир какав су завршнице ФИФА или ФИБА светских првенстава, ЕУРО турнира које организује УЕФА, итд.

"Једини начин на који би то могло да функционише је да се одвоје две недеље годишње за турнире на којима ће тимови, подељени у четири, пет, шест група... играти на различитим дестинацијама и онда се окупити на једном месту за завршницу: четвртфинале, полуфинале, финале... Или Фајнал фор, свеједно", још раније је говорио Ђоковић.

"Мислим да би требало да скрате један меч на два дана, да се игра на два добијена сета. Два сингла и један дубл, краће и конкретније. Такве ствари да видимо. Остало нема везе са памећу", закључио је.

Појавом компаније Космос и Жерара Пикеа створила се могућност за тако нешто, Међународна тениска федерација је прихватила план и сва је прилика да ћемо ускоро гледати Светско екипно првенство у тенису.

Фото: Žerar Pike, foto: EPA (ALEJANDRO GARCIA)

Прво Светско првенство у тенису требало би да буде одржано у новембру 2019, након што наредног августа у Орланду, Флорида, буде одржана годишња Скупштина ИТФ и усвојене најављене промене у такмичењу. То, у исто време, значи да је овогодишњи Дејвис куп последњи који ће бити одржан у овом формату.

„'Космос' је одушевљен партнерством са ИТФ. Заједно, можемо да подигнемо Дејвис куп до нових висина и учинимо да Светско првенство у тенису буде догађај који нико неће желети да пропусти, ни навијачи, ни врхунски тенисери", рекао је Пике, који сваке године долази да гледа уживо Мастерс у Мадриду и АТП турнир у Барселони, а често је и на осталим турнирима које може да "дохвати" када има слободан дан у клубу: Ролан Гарос, Монте Карло, Рим…

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести