Лајовић: „Можда је ово један од последњих мечева које ћемо играти код куће"

Функцију првог рекета репрезентације Србије 56. тенисер света Душан Лајовић  ће носити пети пут у његовој каријери, први пут у Краљеву.
Dusan Lajovic3
Фото: Душан Лајовић, фото: ТСС

Меч плеј офа, борба за опстанак у Светској групи, судар са селекцијом Индије. Пред Србијом је исти задатак као и 2014, исти противник, само је наша Дејвис куп селекција сада домаћин. У нову битку са Индијцима, трећу у новом миленијуму, ићи ће ас Србије који је част наше земље бранио и одбранио и пре четири године у Бангалору.

Лајовић је за Дејвис куп екипу имао је ватрено крштење у Нишу против Шведске фебруара 2012. када је у петом мечу савладао Филипа Прпића.  Србију је представљао и у финалу Дејвис куп такмичења 2013. у београдској Арени у сингл мечевима против Степанека и Бердиха. Меч у Новом Саду (прво коло Светске групе 2014. Србија - Швајцарска) Лајовићу доноси улогу првог рекета Србије у овом сусрету, важан поен Србији 2014. донео је за опстанак у Светској групи у сусрету са Индијом. У родном Београду, на стадиону Ташмајдан јула 2016. као први рекет тима Србије борио се за победу наше земље над једном од највећих тениских сила у историји, селекције Велике Британије која је власник десет Дејвис куп трофеја. Србију је предводио и у полуфиналу Светске групе Дејвис купа 2017. против Француске у Лилу, у мечу против селекције САД (најтрофејнији тим у историји Дејвис купа, власници 32 титуле) у Нишу ове године. Душан је од дебитантског меча до сада одиграо 15 мечева у Дејвис купу и забележио осам победа. Време је за нови сјај у националном дресу.

„Једва чекам да меч почне, ужелео сам се репрезентације и свега што она носи са собом, од тимског духа, заједничких тренутака са тимом, свега онога чега нема када смо сами на нашим индивидуалним такмичењима. Јесте да се виђамо и дружимо и на АТП турнирима, али није то исто, репрезентација је нешто посебно и непроцењиво. Драго ми је што сам здрав и спреман да се поново такмичим за Србију и драго ми је да смо домаћини. Можда је ово један од последњих мечева које ћемо играти код куће, јер је дошло до промене Дејвис купа након 118 година оснивања овог такмичења. Неће више бити велике могућности да се игра код куће, јер само мечеви у фебруару ће доносити домаћинство или гостовање, опет и то ако будете у групи тих репрезентација које играју фебруарски меч. Велика промена следи, самим тим меч у Краљеву који ћемо играти против Индије је један од историјских", каже 56. тенисер света Лајовић.

Душан ће бити најбоље рангирани тенисер сусрета Србија – Индија и први рекет Србије.

„За сваки меч, против било кога да се игра треба се спремити пођеднако, а то значи сто посто, јер никад се не зна, ранг и значи и не значи пуно. Рад, ред, дисциплина, вера и посвећеност задатку доноси жељени резултат, то је оно чиме се ја водим увек, тако ће бити и овај пут. Надам се да ће публика доћи и подржати нас на путу до победе на Индијом, да ћемо сви заједно уживати у сјајним мечевима које тенис и Дејвис куп доноси и увек изнова чини фантастичним. Тим Индије није за потценивање, иако су слабије рангирани од нас, они исто тако као и ми у сваки меч за национални тим улазе са истим жаром и жељом за победом. Све ово обећава и најављује диван спортски викенд у Краљеву, који ће верујем бити поплочан победом Србије".

Најбољи ранг, 56. место на свету Лајовић забележио је јуна 2018. године, сада је поново на истој позицији. У текућој сезони освојио је челенџер Гвадалупе (85.000 долара), из квалификација стигао је до четвртфинала Мастерса у Мадриду где је савладао Француза Гаскеа, 6. тенисера света Аргентинца Дел Потра и у тесном мечу изгубио од Јужноафриканца Андерсона. Играо је полуфинале АТП турнира у Лиону (561.345 евра), одиграо треће коло грен слема у Њујорку где је одиграо још један сјајан, тежак меч са Изнером, у коме су као и у свим њиховим претходним мечевима одлучиле нијансе.

„Задовољан сам протеклим делом сезоне. Након Дејвис купа одлазим на кинеску турнеју где је у плану да одиграм Шенжен, Пекинг и Шангај. Увек идем са највећим циљевима, пружам максимум, па шта живот донесе. Верујем да велики мечеви и резултати тек предстоје, на томе радим и томе сам посвећен и само нека је здравља, све ће друго бити и доћи" – закључио је Лајовић.

Душан Лајовић је тенисер који својим радом, посвећености тенису, озбиљношћу, знањем и тениским умећем заслужује пласман у врх светског тениса. Овај скромни момак има своју визију успеха и верујемо да ће до зацртаног циља стићи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести