Министарка Ендруз: Коначну одлуку о Ђоковићу доноси влада

МЕЛБУРН: Министарка унутрашњих послова Аустралије Карен Ендруз изјавила је да ће коначну одлуку о уласку у земљу најбољег тенисера света Новака Ђоковића донети влада те земље.
djokovic
Фото: Youtube Printscreen

Ђоковић је јуче саопштио да ће играти на Аустралијан опену и да је на путу ка Мелбурну, јер је добио медицинско изузеће од две независне комисије упркос строгим правилима о вакцинацији против корона вируса.

Вршилац дужности премијера државе Викторија Џакинта Алан изјавила је да је та држава омогућила Ђоковићу да улазаку, а Ендруз истиче да коначну одлуку доноси влада Комонвелта.

Влада Викторије и Тенис Аустралија могу дозволити невакцинисаном играчу да се такмичи на Аустралијан опену, али влада Комонвелта је та која ће спроводити наше захтеве на граници са Аустралијом. Од 15. децембра 2021. потпуно вакцинисани носиоци виза који испуњавају услове могу да путују у Аустралију без потребе да се пријаве за изузеће од путовања и да уђу у одговарајуће државе и територије без карантина. Ако особа која стиже није вакцинисана, мора да пружи прихватљив доказ да се не може вакцинисати из медицинских разлога да би могла да има приступ истом путном аранжману као и потпуно вакцинисани путници. Ниједан појединац који се такмичи на Аустралијан опену неће имати посебан третман, рекла је Ендруз, преноси 7news.com.

Аустралијан опен почиње 17. јануара.

Морисон: Не би требало да постоје посебна правила за Новака

Новак Ђоковић треба да докаже да има одговарајуће медицинско изузеће од вакцинације против ковида-19 када слети у Аустралију или ће се у супротном наћи "у следећем авиону за повратак кући", изјавио је аустралијски премијер Скот Морисон.

Најбољи тенисер света је објавио јуче да је добио изузеће и да је на путу за Аустралију како би учествовао на гренд слем турниру у Мелбурну, подсећа агенција Ројтерс.

Тениски савез Аустралије и влада аустралијске државе Викторија саопштили су да је Ђоковић један од "неколицине" кандидата међу 26 тенисера који су тражили изузеће од вакцинације, али да нису добили никакав посебан третман у процесу анонимне пријаве.

Чекамо његову презентацију и доказе које ће нам пружити да то и подржимо, изјавио је Морисон на конференцији за медије, након што је председавао састанком државних лидера о суочавању са рекордним нивоима заразе ковидом у земљи.

Ако ти докази буду недовољни, онда он неће бити третиран другачије од било кога другог и биће у следећем авиону за повратак кући. Не би требало да постоје посебна правила за Новака Ђоковића, изјавио је Морисон.

Одлука да се Ђоковићу одобри изузеће на турниру је, како наводи Ројтерс, изазвала озбиљне критике у Аустралији, где је више од 90 одсто људи старијих од 16 година примило две дозе вакцине против ковида-19.

У Мелбурну је, како подсећа британска агенција, на снази био један од најдужих локдауна, а избијање омикрон соја је изазвало рекордан број случајева.

Мислим да ће многи људи у заједници Викторије сматрати да је ово разочаравајући исход, изјавила је вршилац дужности министра спорта Викторије Џала Пулфорд на конференцији за медије, а након вести о Ђоковићевом изузећу.

Али процес је процес и нико није имао посебан третман, изјавила је она.

Извршни директор Тениског савеза Аустралије Крег Тајли је изјавио да је процес пријаве, који се састоји из две фазе, поверљив и да га воде независни стручњаци.

Све пријаве су процењене како би се осигурало да сви они који су добили изузеће испуњавају услове које је поставила Аустралијска техничка саветодавна група за имунизацију (АТАГИ).

Као разлоге за добијање изузећа, Тајли је навео нежељене реакције на вакцине, недавну велику операцију или миокардитис, али и доказе о ковид инфекцији у претходних шест месеци.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести