Миомир Кецмановић: Пут до титуле у Кицбилу није био лак

Млади тениски ас Србије и најмлађи представник „белог спорта“ из наше земље у топ 50 на свету (47. на АТП листи), 21-годишњи Миомир Кецмановић освојио је АТП трофеј у аустријском Кицбилу који се играо за наградни фонд од 400.335 евра.
Miomir Kecmanovic ATP titula Kicbil2
Фото: Приватна архива

До наслова шампиона и прве АТП титуле у каријери Миомир је стигао савладавши већ на првој препреци чувеног Јапанца Нишикорија, Аустралијанца Томпсона, затим Аргентинца Делбоу, у полуфиналу Швајцарца Хулсера и на крају за сам трон Немца Јаника Ханфмана 6:4, 6:4. Тријумф у Кицбилу Кецмановићу доноси скок на 37. место АТП листе.

“Изузетно сам срећан и задовољан освајањем прве АТП титуле. Додатно ме радује да сам то успео да учиним баш сада и у Кицбилу, у овом тешком тренутку за све нас играче због паузе које је изазвала пандемија вируса корона, као и то што сам до овог трофеја стигао на шљаци која и није моја омиљена подлога. Доказао сам пре свега себи да могу да направим резултат који желим и за који све ове године константно радим и тренирам. Пут до титуле у Кицбилу није био лак, искрено нисам пуно ни очекивао од овог такмичења на које сам стигао из друге временске зоне и са друге подлоге. Из Њујорка и УС Опена у Аустрију, са бетона на шљаку. Ишао сам корак по корак без икаквог притиска и резултат је ту, што ми даје додатну мотивацију да наставим да радим још јаче и остварим резултате које сам себи зацртао још као јуниор. Ову титулу посвећујем мојим родитељима, који су заслужни за све моје успехе, без којих не би био ту где јесам, мама и тата волим вас” – рекао је Кецмановић.

За славље нема времена, Миомир је одмах након доделе пехара кренуо пут Рима где га очекује учешће на турниру из Мастерс серије. У првом колу противник ће му бити још један Јапанац, овај пут Нишиока Јошихито, можда је то знак за нови шампионски пут.

Фото: Приватна архива

“Да, поново стартујем против Јапанца, у Кицбилу прво коло сам играо против Нишикорија, сада ме чека Јошихито. Немам времена за одмор, неће бити лако, али шта је ту је, такав је овај наш посао и ако желиш добар резултат немаш простора за размишљање о томе да се ниси довољно одморио, прилагодио, већ мораш да се ухватиш у коштац са задатком који је пред тобом, даш све од себе, са увек јасним циљем испред себе, па шта Бог да, шта буде биће. Могу само да кажем да се јако радујем што ћу играти први главни турнир Мастерса у Риму, једног од најлепших такмичења на шљаци и то ће ми бити мотивација више да наставим путем којим сам кренуо у Кицбилу. Након Рима одлазим у Париз на Ролан Гарос” – казао је Миомир.

Паузу на тениској сцени, коју је изнедрила пандемија вируса корона и погодила цео свет у свим структурама друштва и живота, као и већина  тениског каравана Кецмановоћ је провео у изолацији, најпре на Флориди, чекајући прву шансу да долети у родни град, а када се та шанса указала одмах је долетео у Београд где је провео више од два месеца.   

“У Београду нисам био од децембра све до јуна, пуних седам месеци, бескрајно сам се ужелео родитеља, породице, пријатеља. Сваки дан сам се будио са жељом да чујем вест да су границе отворене и да коначно могу да кренем кући. Све је било стало, сви смо били као у некон вакуму не знајући шта доноси дан, а шта ноћ. Морам да кажем да сам импресиониран како су храбро и безусловно медицински радници  широм света, а пре свега код нас, даноноћно неуморно помагали болеснима, не питајући се шта ће бити са њима. Међу тим херојима били су и моји родитељи чији је позив управо тај, да стално из дана у дан спашавају људске животе и бескрајно сам поносан на њих као и све њихове колеге. Доласком у Београд наставио сам да тренирам и као и сви остали играчи са нестрпљењем сам чекао информацију када где и како се наставља сезона. Оно што је било најлепше у тој паузи је то што сам коначно након дугог низа година провео више од два месеца са мојом породицом, што ме је препородило и физички и психички, добио сам нову енергију за наставак овог мог професионалног пута”.  

Кецмановић припада генерацији младих тениских асова које зову и „next generation of tennis superstars“, што је и потврдио освајањем највећих тениских такмичења за јуниоре и тиме што је две године без прекида био јуниорски “број 1” на планети. Сада је најмлађи тенисер у топ 50 уз Канађанина Алијасима. У 2019. још као тинејџер уписао је четвртфинале Индијан Велса, победу над тада 5. тенисером света Зверевим, одиграо и прво АТП финале у каријери (Анталија, трава), полуфинале NextGen турнира на крају сезоне који окупља најбољих осам играча света до 21 годину. Рођен је 31. августа 1999. у Београду, непосредно по завршетку НАТО агресије над Србијом. Истрајан и непоколебљив константно је померао границе, доказаујући и себи и другима да је све могуће.

Наставак непредвидиве 2020. Године Кецмановић види као и сваку другу годину и време – радно.

„Само нас рад, константан и велики рад може спасити и водити кроз живот путем којим иду шампиони. Свестан сам тога, желим да идем тим путем, зато ћу и наставити да дајем сваки дан све од себе и гледам позитивно на све оно што долази”.

Турнир у Кицбилу 2019. освојио је Аустријанац Доминик Тим, сада га је на трону заменио наш млади ас Миомир Кецмановић. Да подсетимо да је Тим сада освојио први грен слем на УС опену, па нека буде талично и за нашег Кецмановића.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести