Надал бежи Ћоковићу 640 поена на АТП листи

После годину и шест дана, дошло је до промена на челу АТП листе. Рафаел Надал је са 9.585 бодова на првом месту претекао Новака Ђоковића, коме ни титула на Мастерсу у Паризу није била довољна да сачува лидерску позицију пред завршни турнир у Лондону, јавља портал Србија данас.
n
Фото: EPA/EFE ETTORE FERRARI

 Надал сад има 197. недеља на челу АТП каравана и шести је на вечној листи, Ђоковић је трећи са 275 недеља, иза Пита Сампраса (286) и Роџера Федерера (310).

Шпанац има 640 бодова више од Србина, који је без првог места остао захваљујући томе што су пред последњи турнир у сезони обрисани бодови и из Париза и из Лондона, укупно 1.600.

Треће место и даље је резервисано за Роџера Федерера (6.190), четврти је Данил Медведев (5.705), а пети Доминик Тим (5.025). Од шесте до десете позиције било је промена - Стефанос Циципас је на шесто месту престигао Александра Зверева, који је сада седми, Матео Беретини и Роберто Баутиста Агут су напредовали по једно место, а Топ 10 комплетирао је Гаел Монфис, четвртфиналиста Париза.

Од српских играча скоро сви су забележили благи пад у односу на протеклу недељу. Душан Лајовић је пао једно место и тренутно је 35, Ласло Ђере је остао на 38. позицији, Филип Крајиновић је назадовао са 41. на 40, док је Миомир Кецмановић са 65. пао на 60. место. У топ 200 су још Никола Милојевић (152), Виктор Троицки (159) и Данило Петровић (170).

До промене на челу и повратка Новака Ђоковића на трон може да дође већ у Лондону на завршном Мастерсу.  Први услов је да Новак у Лондону уђе најмање у финале.

Уколико то учини, постији неколико начина да се врати на прво место. Први је да Надал не стигне до финала, а Новак освоји турнир.  Уколико то учини, постији неколико начина да се врати на прво место. Први је да Надал не стигне до финала, а Новак освоји турнир. ​​​​​​ Ни све победе у Лондону Новаку не гарантују повратак на прво место. Наиме, уколико Надал стигне до финала без пораза он ће остати на првом месту.

Уколико се догоди да Ђоковић освоји титулу, а да је претходно изгубио један меч у групној фази, Надал ће остати на челу АТП листе ако стигне до финала са бар две победе у првој фазу.

Постоји опција да Новак до титуле 'најбољег на свету' дође и са освојеном титулом у Лондону са два пораза у групној фази. Оно што је у том случају битно је да Надал не победи у сва три меча у групи или да не стигне до финала. Ако Србин изгуби финале, Надал ће годину завршити као први уз бар две победе у групи.

И последњи сценарио је да Новак изгуби финале уз један пораз у групи. Надалу је у том случају потребна само једна победа.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести