Новак Ђоковић освојио завршни мастерс у Торину

ТОРИНО: Српски тенисер Новак Ђоковић победио је Каспера Руда са 2-0 у сетовима и освојио Завршни турнир у Торину.
n
Фото: Tanjug (AP Photo/Antonio Calanni)

Ђоковић је од Руда био бољи после око сат и по времена тениса, по сетовима – 7:5, 6:3 – и са 35 година постао најстарији шампион Завршног турнира икада. Тиме је освојио шести Завршни турнир у каријери, први после седам година, и изједначио се са Роџером Федерером по броју титула на овом такмичењу.

Новаку је ово пета титула у 2022. години и исту ће завршити на петом месту АТП ранг листе, али дефинитивно као најбољи тенисер на планети.

Освајањем Торина оборио је и рекорд по освојеном наградном фонду на једном турниру у историји тениса, пошто ће примити чек на 4.740.300 долара. Новак је добро почео меч и одмах је Руду ставио до знања да не жели да губи време, али није био довољно сконцентрисан у кључним тренуцима.

У другом гему протраћио је 15:40 лошом игром, а онда се извукао од 0:30 у наредном гему. Средином првог сета виђене су немиле сцене и могло се јасно закључити да српски тенисер није ни близу 100 одсто физичке спреме, али му то није претерано утицало на игру.

Наредну шансу Србин је имао на 4:3 када је поново ритернирао ужасно код брејк лопте, па је мирно било све до 6:5. А, онда... Прво бомба из форхенда за 30:30, онда милиметарски прецизан челенџ којим се Новак спасао и освојио наредни поен, да би затим сачекао Рудову грешку за крај првог сета.


Огромна ствар

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић након победе над Каспером Рудом у финалу Завршног мастерса, објаснио је колико је нова, 91. титула у каријери, значајна за њега.

– Огромна је ово ствар. Сигурно сам говорио о овој чудној сезони 1.000 пута тако да нећу да се понављам, сви који прате тенис знају на шта мислим. Велико олакшање и задовољство, али и једва чекам да одморим неколико недеља. Био сам „на иглама“ целе године, да ли због чекања одобрења да одем негде или због турнира, тако да сам баш задовољан што сам годину завршио на позитиван начин – рекао је Ђоковић.


Други сет почео је слично како је текао први. Ђоковић је савршено сервирао, а Руд је осцилирао. Прве шансе указале су се већ у четвртом гему сета када је Новак на ритерну освојио четири поена у низу и задао противнику кључни ударац – и резултатски и што се тицало самопоуздања. Руд није претерано пао и дефинитивно се није предао, а имао је и велику шансу у последњем гему на 30:30, када је Новак некако освојио поен после 36 удараца.

Уследио је бомбастичан сервис и Новак је поправио скор са Рудом на 4-0. На крају, Ђоковић је изгубио свега 11 поена у 11 сервис гемова.

С. Р.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести