Осака: Желим да се Олимпијске игре одрже, али...

ТОКИО: Јапанска тенисерка Наоми Осака изјавила је да поводом одржавања Олимпијских игара у Токију постоје извесни ризици и да би организацију највеће светске спортске смотре требало и даље пажљиво размотрити.
osaka
Фото: Tanjug (AP Photo/Gregorio Borgia)

Због пораста броја оболелих од вируса корона, у Токију је до краја маја продужено вандредно стање, а бројна истраживања показују да се Јапанци у огромној већини противе одржавању Олимписјких игара.

Из тог разлога, Осака сматра да о одржавању Игара треба и даље да се дискутује све док ова тема код људи изазива забринутост.

"Наравно да желим да се Олимпијске игре одрже, али милсим да се око нас тренутно дешавају много важније ствари, посебно у последњих годину дана", рекла је Осака, преноси Скај спорт.

"Много тога неочекиваног се догодило. Зато сматрам да, ако се људи већ излажу ризику, онда би о тој теми требало да се дискутује и коначна одлука пажљиво размотри. На крају крајева, ја сам само спортискиња, а око нас букти пандемија", рекла је друга тенисерка на ВТА листи.

Двострука освајачица Ју-Ес и Аустралијан опена је потврдила да је примила вакцину, али и да нико нема право да присљава спортисте да буду ваквцинисани уколико то не желе.

"Много људи из иностранства ће доћи у Јапан, и зато је нопходно по том питању донети праве одлуке. Ја сам вакцинисана, али никога не можете приморати да прими вакцину", рекла је Осака.

У Јапану је регистровано више од 600 хиљада заражених корона вирусом од чега је преминуло преко 10.500 људи.

Оно што је велики проблем у Јапану је чињеница да је у земљи од 126 милиона становника вакцинисано само око два одсто становништва.

Међународни олимпијски комитет је недавно објавио да ће Фајзер и Бионтек произвођачи вакцина обезбедити цепива за све спортисте и службена лица коју буду учествовали на Олимпијским играма, али и да ће се Игре одржати ако вакцине не буду доступне поновивши да се на такмичаре врши велики притисак да буду вакцинисани пре доласка у Јапан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести