Шпанија освојила Дејвис куп

МАДРИД: Тениска репрезентација Шпаније освојила је трофеј у новом издању Дејвис купа, пошто је вечерас у Мадриду у финалу завршног турнира победила Канаду са 2:0. Ово је шести трофеј за Шпанце у Дејвис купу.
nadal spanci, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Fernandez)

У првом сусрету Роберто Батистута Агут победио је Феликса Ожеа Алијасима са 7:6 (7:3), 6:3 после праве рововске борбе. Девети играч света је након велике борбе и скоро два сата игре успео да "сломи" 19-годишњег тенисера, коме је ово био први меч на завршном турниру. Оже-Алијасим, 21. на АТП листи, имао је своје шансе на овом мечу, али га је велики број неизнуђених грешака (чак 43) коштало бољег резултата. У првом сету он је можда био и бољи играч на терену, али једину брејк лопту коју је имао у осмом гему није успео да искористи. Ушло се у тај-брејк, где је до резултата 3:3 било уједначено, баш као и читав сет. Ипак, млади Канађанин је са неколико неконтролисаних форхенда „поклекао“ и овај део игре препустио противнику. Агут је у другом сету наставио са подизањем своје игре и већ на старту направио брејк. Није желео Оже-Алијасим да се преда, па је неколико гемова касније успео да узврати рибрејком. Ипак, одузимање сервиса противнику настављено је и у шестом гему другог сета, када је Агут поново дошао до брејка, који није испуштао до самог краја.

У другом синглу Рафаел Надал је тријумфовао против Дениса Шаповалова са 6:3, 7:6 (9:7), после велике борбе у другом сету. Шаповалов је био више него пристојан противник и држао главу изнад воде колико год је могао, али је на крају ипак морао да "капитулира". Првопласирани играч на АТП листи је на тај начин окончао сјајну годину за себе и потврдио да се тренутно налази у најбољој форми. Лидер шпанског тима је у сјајном стилу започео меч, у своја уводна три сервис гема је противнику дозволио да освоји само два поена, а у моментима када је Шаповалов отварао поене имао је две брејк прилике. Канађанин је успевао да одоли нападима Надала, али све до шестог гема, у ком је најбољи играч света искористио шансу да направи брејк и поведе са 4:2. Наредна два гема су протекла веома брзо, без поена за ритернере, да би у деветом Надал појачао ритам и реализовао другу прилику да оконча први сет. Велика борба је вођена у другом сету, који је Шаповалов отворио својим сервисом. Тренутно 15. тенисер на свету је у другом гему најавио да би могао да запрети противнику, али није успео да стигне до прилике за брејк. У трећем је Надал пропустио две шансе да освоји гем на сервис противника, после чега је без изгубљеног поена изједначио на 2:2, али Шаповалов у наставку није дозволио да му буде угрожен сервис-гем. Канађанин се потпуно опустио у шестом гему другог сета, играо је веома агресивно, терао је Надала да се помучи за поене, а после готово десет минута игре је стекао и прву брејк прилику. Ипак, Надал је спречио изненађење, изједначио на 3:3, после чега су следећа два гема протекла у нешто блажем ритму, све до деветог у коме је Надал имао брејк прилику, али му Шаповалов није дозволио да дође на гем до победе. У деветом гему је млади Канађанин рођен 1999. године имао 30:15, али су уследила три спектакуларна поена Надала за изједначење од 5:5 у другом сету, да би затим и покушао да нападне Шаповалова, који је успео да се одбрани и себи обезбеди бар тај-брејк.

После 66 минута одиграних у другом сету ушло се у одлучујући гем, пошто је претходно Надал "шетао" Шаповалова са једне на другу страну терена и на крају успео да изједначи на 6:6. Два уводна поена су припала Канађанину, али је веома брзо Надал поравнао резултат. Шаповалов се није предавао, одржао је резултат до 4:4, али је потом направио велику грешку и донео противнику предност од 5:4, уочи његовог сервиса. Директним поеном из сервиса је Надал стигао до две везане прилике да освајање титуле, али је Шаповалов одиграо спектакуларно, прочитао "зицер" Надала, стигао све и потом послао пасинг-шот паралелу у небрањени део терена. Фантастичним сервисом је Шаповалов избацио Надала из ритма и успео да изједначи на 6:6, ударцем који је ишао брзином од 150 километара на сат. Уследио је нови поен, чиме је Канада стигла до сет лопте, али је шпански тенисер успео да на лак начин изједначи и да потом дође до треће меч лопте, коју је и искористио, пошто је Шаповалов испуцао лопту у мрежу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести