Виландер: Ако Новак освоји РГ иде у правцу најбољег икада

БЕОГРАД: Легендарни шведски тенисер и некадашњи број један Матс Виландер рекао је да Новак Ђоковић може да буде највећи тенисер свих времена, као и да верује ће на крају каријере имати више освојених трофеја од Роџера Федерера и Рафаела Надала.
mats vilander tanjug
Фото: Танјуг/ Тања Валић

Виландер је на позив "Еуроспорта" био гост у Београду, где се јуче дружио са више од 100 младих тенисера и тенисерки на теренима "Green Bay", и поручио да му се свиђа престоница Србије.

"Дуго сам шетао центром града и веома сам импресиониран ставом људи. Људи су срећи, много разговарају на улици, седе на клупама, има много музике и уличних свирача... Утисци су позитивни", рекао је Виландер у интервјуу за Тањуг.

Он је додао да су му тенис и српски тенисери прва асоцијација на Србију, уз име Новака Ђоковића.

"Играо сам са неким од њих, као што је Слободан Живојиновић. По мом мишљењу пре Новака Ђоковића долази српски тенис. Јер српски тенис није само Ђоковић. Сјајно је што једна мала земља као што је Србија може да избаци добре тенисере и тенисерке", рекао је Виландер и додао да не прати друге српске спортисте.

Ускоро почиње Ролан Гарос, на којем трофеј брани Шпанац Рафаел Надал, али Виландер сматра да Ђоковић има највеће шансе да узме трофеј на другом грен слему у сезони.

"После Новакове титуле у Мадриду, највећи је фаворит у Паризу. Мислим да је фаворит без обзира на све, јер игра он свој најбољи тенис на грен слемовима. Штедео је себе током овог АТП тура, није играо и побеђивао на свим турнирима. Мислим да је то добро за њега, биће свежији и "гладнији". Велика је разлика између нивоа концентрације и такмичарског расположења које има на грен слемовима у односу на друге турнире током сезоне. То је нови Новак Ђоковић којег гледамо у последњих 12 месеци. Веома ми свиђа тај приступ и сматрам да је то боље за његову каријеру".

Без обзира на богату каријеру, већина људи у Србији Виландера познају као особу која је велики критичар првог тенисера света.

"Не мислим да критикујем Ђоковића. Можда људи у Србији не виде да ја исте ствари говорим и Федереру и Надалу, као и свим осталим тенисерима на свету, било да је негативно или позитивно. Волим тенис и он је за мене важнији од Федерера, Надала, Ђоковића или Серене Вилијамс", рекао је Виландер и објаснио да је анализирање тенисера његов посао.

"Раније током своје каријере, Новаков професионализам када је имао 18, 19, 20 година на терену није био на високом нивоу. Његов говор тела и став нису били на одређеном нивоу, а то му је било потребно како би постао најбољи на свету. То је била његова слабост, као што је бекхенд био Федерерова слабост. Новак је темељно радио на својим недостацима. Сада говоримо о његовој снази. Вероватно има најбољи приступ у мечу, можда најбољи на свету икада кад су у питању важни мечеви. Можда људе у Србији то погађа, али нисам сигуран. Али увек сам причао да ће Новак освојити четири грен слема у једној години. То сам рекао много, много пута. Ђоковић је играч који обара светске рекорде у томе како добро тенис може да се игра. Мој посао је да анализирам ситауцију, а није да промовишем Ђоковића, Федерера, Надала... Мој посао је да промовишем тенис да би свет уживао у спорту, јер је тенис лекција живота".

Швеђанин сматра да Ђоковић мозе са постане највећи тенисер свих времена, 

"Наравно, Ђоковић може да буде највећи свих времена. Федерер од њега и Надала има више грен слем трофеја, али ако Новак освоји Ролан Гарос, имаћемо играча који је два пута освојио четири слема заредом. Ако освоји трофеј у Паризу, први пут моје питање биће да ли спреман да буде најбољи свих времена, иако би имао 16 трофеја на највећим турнирима и без обзира на то што мора да стигне Федерера. Ако победи у Паризу, иде у том правцу. И даље мислим да ће Ђоковић на крају своје каријере имати више освојених трофеја од Федерера и Надала", закључио је Виландер.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести