Традиција која опстаје и у тешким временима

Традиционални дечји турнир Шах у школе опстаје и у тешким временима.Главни координатор Жељко Медар није ову манифестацију организовао први пут, али први пут у новосадској ОШ “Доситеј Обрадовић”.

Медар је већ по обичају нашао плодно тле у ОШ “Доситеј Обрадовић”, у којој се већ сада види моћна шаховска секција, и наишао је на пуну подршку и разумевање родитеља  и директора школе Станка Паунића. Паунић је на свечаном отварању рекао да се нада да ће и наредних година ова школа бити домаћин шаховских дружења. Не кријући своје одушевљење шаховским догађајем, позвао је све присутне на нова дружења у наредном периоду.

Турнир је одржан у организацији ДШК Капабланка 1992, а у сарадњи са школом домаћина, ШК Дневник, ШС Новог Сада и Друштвом новинара Војводине. Такмичари су били подељени у пет група: најмлађи, млађе девојчице, млађи дечаци, старије девојчице и старији дечаци, њих укупно 115. Леп број, када се узме у обзир да су одсутна била деца из Београда због првенство града. Зато су у Нови Сад дошла деца из Оџака, Чуруга, Старих Бановаца, Сомбора, Панчева, Кикинде и других места Војводине... Играно је 6 кола уз темпо игре од 20 минута по играчу.

Код најмлађих девојчица најбоља је била Теодора Јауковић са 3,5 поена, испред Емилије Вугдалић са 3 и Ларе Мијатов са истим бројем бодова, све три. Код млађих девојчица победила је очекивано Ања Јовановић са 5 бодова, друга је била Милица Вуковић са 3,5 а трећа Софија Пезељ са 3. У групи старијих девојчица победила је Ивана Грујић са 3 поена, колико је имала и Мирјана Крминац, а трећа је била Магдалина Војиновић са 2.

У најмлађој групи дечака убедљив је био Андреј Љепић са свих 6 победа, испред Николе Лукића са 5 и Страхиње Радишића са истим бројем бодова. У групи млађих дечака, због нешто бољих додатних критеријума, победио је Никола Д. Марковић, испред Марка Милановића, обојица са 5,5 поена, а трећи је био Лазар Давидов са 5. У групи старијих дечака највећи фаворит по рејтингу је био Милош М. Станковић, што је и оправдао првим местом са 5,5 поена. Друга је била Маријана Билић са 5 поена (по сопственој жељи играла у групи са дечацима), док је Јаков Петрић са 4,5 био трећи.

Турнир је организован под покровитељством Градске управе за спорт и омладину Новог Сада, уз подршку компаније Минаква и СТР Колачићи.

- Захваљујем се судијском тиму који је беспрекорно обавио своју дужност, спонзорима, ОШ „Доситеј Обрадовић“ и директору Паунићу. У овим тешким временима није лако доћи до средстава да се организује турнир. Неки су покушали и да га омаловаже, али нису успели у томе. Прошле године, иако без средстава, успели смо да одржимо турнир са 164 учесника из целе Војводине и Београда – рекао је Медар.

Надамо се да ће оваквих турнира бити и у другим срединама, јер се управо на њима рађају будући шампиони.

М. Станковић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести