„Делфини” непобедиви скоро четири године

Ватерполо репрезентација Србије једна је од најдоминантијих екипа на свету у колективним спортовима. Власник је свих трофеја са најпрестижнијих планетарних такмичења, а прекјуче је у Русији 11. пут освојила Светску лигу.
ВСС/Ватерполисти Србије тријумфовали у Русији, следи Светско првенство у Мађарској
Фото: ВСС/Ватерполисти Србије тријумфовали у Русији, следи Светско првенство у Мађарској

- Потребан нам је одмор и то је свима јасно. Иако смо освојили ово такмичење 11. пут, увек ће нам бити занимљиво јер волимо да се доказујемо кроз Светску лигу - рекао је капитен Филип Филиповић.

Искусни Андрија Прлаиновић сматра да је ментална снага један од најбитнијих елемената овог тима.  

- Ритам утакмица је био мало и нељудски и зато је тешко било у последњим данима пружити висок ниво игре, али успели смо да дођемо до још једног злата. Показали смо менталну снагу и зато смо преломили  утакмице у нашу корист и када  смо били у резултатском заостатку – истакао је Прлаиновић.

- Пред одлазак на завршницу Светске лиге рекли смо наше циљеве и планове, који су сада испуњени. Играчи су дали свој максимум. Честитам им на томе. Видно су били уморни, што се видело у последња два меча, али успели су да дођу до још једног злата - рекао је селектор Србије Дејан Савић.

Преокретом у финалу  и победом над старим ривалима, Италијанима од 10:9, „делфини” не само да су наставили доминацију у том такмичењу, већ и наставили да освајају сва могућа надметања на којима би се појавили. Конкретно, од Светског првенства у Шпанији, на којем је селекција тадашњег дебитанта на месту селектора Дејана Савића испала у четвртфиналу од Црне Горе, Србија је до данас освојила Олимпијске игре, Светско првенство, Европско првенство, две Светске лиге и један Светски куп.

Од Светског првенства у Шпанији, на којем је селекција тадашњег дебитанта на месту селектора Дејана Савића испала у четвртфиналу од Црне Горе, Србија је до данас освојила Олимпијске игре, Светско првенство, Европско првенство, две Светске лиге и један Светски куп

- За три седмице нас чека Светско првенство. Нико не размишља о томе како је играчима после овога, што је било изузетно напорно. Први део припрема смо обавили како смо планирали. Следи мање освежење, па пут у Мађарску где ћемо тренирати с домаћином шампионата. Знамо зацртане циљеве и једноставно настављамо где смо стали - најавио је Савић.

Злата су 2014. освојена у Светској лиги, на Европском првенству у Будимпешти и на Светском купу. Следеће, 2015. године славили су у Светској лиги, па на Светском првенству у Казању. Прошле године освојено је све, Европско првенство у Београду, још једном Светска лига и олимпијски трон у Рио де Жанеиру. Од последњег финала неког ватерполо такмичења у којем није победила наша репрезентација  прошле су три године и безмало једанаест месеци.

С. Р.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести