Европа Куп: Србија победила Хрватску после петераца

Српски ватерполисти победили су Хрватску са 11:9 после петераца, у мечу трећег кола групе Д Европа купа, који се игра у оквиру Светске лиге.
dusan-mandic-srbija-hrvatska
Фото: Dušan Mandić, foto: VSS (Marcel ter Bals)

У регуларном делу меча било је 7:7. Хрватска је водила 7:6 у финишу утакмице, а онда је Душан Мандић изједначио у последњој секунди и изборио петерце за делфине.

Србија је током читавог меча заостајала, погађала стативе и пречке, али је одржала и висок ниво одбране и тако на крају успела да дочека своју прилику за победу. Изабраници Дејана Савића су добро ушли у меч, Душко Пијетловић је погодио за 1:0, а онда је Андрија Прлаиновић успео да изнуди петерац у другом минуту меча. Међутим, Флиповић је погодио пречку. То је иначе била прва од три пречке у првој четвртини наших ватерполиста. Убрзо је уследила казна. Хрвати долазе до првог гола у четвртом минуту преко Анђела Шетке, а само минут касније повелис су са 2:1 преко Хавијера Гарсије. На 3:1 повисио је Лорен Фатовић, а од тог тренутка све до 5:2 на минут и по до краја друге четвртине, Хрватска је имала пуну контролу игре и резултата. Онда на сцену у финишу првог дела ступају Прлаиновић и Пијетловић, чијим головима Србија хвата прикључак на крају првог полувремена.

У трећој деоници делфини су стигли до изједначења (5:5) голом Филиповића, али је онда нашу серију од 3:0 прекинуо Фатовић у четвртом минуту овог дела игре за предност Хрватеске од 6:5. Лоше су српски ватерполисти играли с играчем више, а срећа их није пратила ни у последњој четвртини, јер су наставили да погађају пречке и стативе. Срећом делфини су одлично играли у одбрани, па Хрвати нису успевали да се одлепе. Један од преломних тренутака меча била је сјајна одбрана Банета Митровића пред крај утакмице. Вукићевић је имао шансу да петерцем на два минута до краја практично реши питање победника, Митровић је одбранио, а у контри је сам на другој страни остао Филип Филиповић, који је изједначио на 6:6. Али, одмах затим Маро Јоковић враћа предност (7:6). Чак десет пута су српски ватерполисти погађали пречке и стативе током меча, али је Мандић у последњем нападу успео да погоди мрежу за 7:7, после чега су уследили петерци. 

Петерце су промашили Јоковић и Вукићевић, док су Гарсија и Фатовић били сигурни, а Филиповић, Прлаиновић, Јакшић и Мандић су са друге стране били сигурни и питање победника је било решено.

СрбијаХрватска 11:9 (1:3, 3:2, 1:1, 2:1- 4:2)

НИШ: Базен Чаир, гледалаца 1400. Судије: Северо (Италија), Војеводин (Русија). Играч више: Србија 11 (3), Хрватска 10 (3). Петерци: Србија 2 (0), Хрватска 2 (1).

СРБИЈА: Г. Пијетловић, Мандић 2, В. Рашовић, Ранђеловић, Драшовић, Д. Пијетловић 2, Вицо, С. Рашовић, Јакшић 1, Филиповић 4, Прлаиновић 2, С. Митровић, Б. Митровић. Селектор: Савић.

ХРВАТСКА: Марцелић, Мацан, Фатовић 3, Лончар, Јоковић 1, Чагаљ, Вукићевић, Бушље, Милош, Врлић 1, Шетка 1, Гарсија 3, Анић. Селектор: Туцак

Дејан Савић: Рововска борба до краја

Селектор Србије Дејан Савић после победе над Хрватском је истакао да се у базену све време водила права битка.

„Рововска борба до краја. Судије су дозволили тврду игру и на центрима,  али и споља. Лоша су нам била решења у нападу која су омогућила контре Хрвата. Честитам и једној и другој екипи. Утакмица је била одлична и хвала Нишлијама на подршци“, казао је Савић.

Његов колега селектор Хрватске Ивица Туцак се сложио да је утакмица била одлична.

„Бриљантна утакмица, задовољан сам својом екипом. Имали смо предност и прилику да из петерца решимо утакмицу, али онда је Србија стигла и увела утакмицу у петерце, после којих је и победила“, рекао је Туцак.

На голу Србије блистао је Бранислав Митровић.

„Успели смо на крају да ухватимо наш ритам и то ми је драго. Стигли смо и било је лепо победити у овом амбијенту“, казао је Митровић.

Капитен Филип Филиповић је рекао да он на себе преузима одговорност.

„Да сам реалитзовао петерце лакше би играли. Овако смо јурили и успели смо да стигнемо. Честитам екипи на победи. После полувремена смо појачали ритам и то нам је на крају донело успех“, рекао је Филиповић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести