Мандић: Ускраћена су ми основна права спортисте, одразиће се и на репрезентацију

БЕОГРАД: „Забранити једном дугогодишњем играчу, репрезентативцу Србије, да тренира са тимом, забранити му долазак на базен и у теретану са екипом, забранити му сваки вид клупских такмичења, сматрам пре свега кршењем основних права професионалног спортисте и ускраћивање мојих права на обављање основне радне активности”, изјавио је српски ватерполиста Душан Мандић након избацивања из екипе Новог Београда.
dusan mandic5
Фото: Душан Мандић, фото: ВСС

"Овакви негативни поступци и радње ће се неминовно негативно одразити и на репрезентативни ватерполо. Уколико буде било потребно, у наредном периоду ћу се обратити јавности са новим чињеницама", написао је двоструки олимпијски шампион на Инстаграму.

Пре свега желим да кажем да се до сада нисам обраћао јавности поводом моје ситуације у Ватерполо клубу Нови Београд, јер сам сматрао да је то питање треба да буде решено интерно, унутар клуба, почео је Мандић.

"Међутим, пошто клуб, као ни представници клуба нису желели да приме моју молбу у писаном облику којом сам тражио образложење одлуке тренера Живка Гоцића и разрешење питања које се односи на мој статус у клубу као и на моје одстрањивање из екипе, овим путем желим да укажем на следеће:

У јуну 2021. године, након освајања Евролиге са Про Реком, на позив тадашњег тренера и мог некадашњег саиграча Владимира Вујасиновића и оснивача клуба Александра Шапића, дошао сам у ватерполо клуб Нови Београд. У том тренутку донео сам одлуку да из најбољег и најелитнијег европског клуба са дугом историјом пређем у клуб који је на свом почетку, што је по мишљењу многих био веома храбар и несвакидашњи потез".

Представљен ми је одличан план рада, одлични услови тренирања, велики освајачки циљеви… Са великом жељом и амбицијама сам приступио клубу од првог дана. И поред чињенице да смо се већ прве сезоне сусрели са проблемом на који моји саиграчи и ја нисмо могли да утичемо, тј променом чак три тренера. Поред свих удараца успели смо да освојимо титулу првака Србије, регионалне лиге и вицепрвака Европе, у јуну 2022. године у Београду, истакао је Мандић.

"Са још већом мотивацијом улазим у сезону 2022/2023. Четврти тренер по реду, овог пута мој некадашњи саиграч у репрезентацији, Живко Гоцић. Надао сам се, веровао, очекивао лепу међусобну сарадњу (што се и подразумевало с обзиром на то да никада нисмо имали ни једну међусобну несугласицу од када се познајемо). Међутим, након неуспешног завршетка Регионалне лиге, где сам играо болестан и под терапијом (што није наведено у медијима ни једном приликом), доживео сам једно велико разочарење и одличну животну лекцију", објаснио је Мандић.

"Сваки човек једини је чувар властите части. Желео бих и да се захвалим на огромној подршци коју константно добијам од великог броја тренера и спортских радника из целог света, бивших саиграча, навијача, домаћих и иностраних медија. Хвала свима којима је стало до истине. До неког новог виђања на базену. Има Бога, Бог све види", закључио је Мандић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести