МАРКО ЋУК Шпанија за незаборав

Прошле сезоне ватерполиста Марко Ћук вратио се у своју Војводину где је после 16 година поново заиграо у црвено–белој капици.
Marko Cuk/F. Bakic
Фото: Марко Ћук у Воши завршио двадесетогодишњу каријеру/Ф. Бакић

Рекао је тада старији од браће Ћук да жели каријеру да заврши у матичном клубу, али није био сигуран да ли ће одиграти само једну или бар две сезоне. Одлучио је да ипак после 20 година стави тачку на успешну играчку каријеру.

– Пресудило је презасићење од тренинга, тело више не трпи напоре као раније. Имао сам жељу да завршим каријеру у свом првом клубу и то ми се остварило. Свакако да је резултат ове сезоне требало да буде доста бољи, али сада нема повратка – рекао је Ћук, који је са Војводином домаће првенство завршио на четвртом месту, док је пропуштена шанса да се обезбеди Регионална А1 лига.


Трофеји

Марко Ћук је осим највећег успеха у каријери, освајања Купа Европе са Ференцварошем, узео још и дуплу круну са Партизаном, Куп Србије са Радничким и Куп Шпаније са Сабадељом, док је у Саудијској Арабији дошао до дупле круне.

Дуели са братом Милошем

Марков млађи брат Милош је стандардни репрезентативац Србије.

– Први пут смо играли један против другог када сам био у Радничком, а он у Егеру. Никада нисмо били саиграчи, али смо били противници у Лиги шампиона и мађарском првенству, када сам ја прешао у Ференцварош. Мислим да он води за једну, или две победе – открио је Марко.


Какви су планови после играчке каријере?

– Преко лета ћу се бавити тренерским послом на Малти, а за касније ћу тек да видим. Даћу себи мало одушка.

Марко је 2001. године напустио Војводину и прешао у Партизан, где је провео од 17. до 23. године. Потом је 2007. добио и први инострани ангажман у италијанској Ортиђи. После само једне сезоне уследио је одлазак у Шпанију, где се у Сабадељи задржао пет година.     

– Најлепше успомене у каријери везују ме за Шпанију. Свидели су ми се људи, њихов однос према странцима и начин живота. Сабадељ је увек био ту од петог до првог места. Тамо сам освојио Куп у последњој сезони, а за два бода смо изгубили првенство.

Опробао се Марко и у руском Синтезу, а потом и у Саудијском Арабији, да би се вратио у Србију где је носио капицу Радничког из Крагујевца са којим је освојио национални Куп.До највећег успеха у каријери дошао је са мађарским Ференцварошем прошле године када је узео Куп Европе.

– Кроз каријеру сам увек био на корак до, до тог трофеја, до репрезентације. Остварење мојих снова је било да узмем пехар на великом такмичењу у клупској каријери и то сам успео са Ференцварошем. Била је то трећа срећа, јер сам два пута губио финала Купа Европе, једном са Партизаном и други пут са Сабадељом – рекао је Марко Ћук.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести