СЕЛЕКТОР ВАТЕРПОЛО РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ УРОШ СТЕВАНОВИЋ О НАСТУПУ НА ЕП И СП: Медаља је питање времена

Ватерполо репрезентација Србије имала је веома напоран програм у протеклих осам месеци.
1
Фото: Marcel ter Bals MTB-Photo/VSS

После квалификација у Турској за одлазак на Европско првенство и учешћа на Светском купу у Лос Анђелесу стигла су три најважнија такмичења. У Фукуоки на Светском првенству је освојено четврто место, у Загребу на Еевропском првенству је екипа стала у четвртфиналу и била седма, док је на планетарној смотри недавно у Дохи освојила шесто место. Пласмани нису на нивоу на који је навикао српски ватерполо, али новом саставу потребно је време. Ипак за Олимпијске игре у Паризу треба очекивати најбоље што овај тим може да пружи.

Селектор Урош Стевановић је за сајт Ватерполо савеза Србије је прво оценио урађено у Загребу и Дохи у односу на Фукуоку.

-  Резултатски нисмо направили напредак али у свим осталим сегментима стварање игре и тима тенденција напретка је евидентна - казао је Стевановић.

Шта вас је задовољило на последњем такмичењу и и да ли је Доха у односу на три турнира најбоље одиграна?

- Од Дохе смо били на нивоу коме тежимо, тек смо од 2.јануара и спаринга са репрезентацијом Немачке били комплетнији после годину дана рада. Јакшић је изашао из повреде и то су му били први тренинзи на којима је максимално могао да ради. Он није играо светски куп у Подгорици, Мандић светско првенство у Фукуоки и то су им били први заједнички тренинзи у репрезентацији од светског првенства у Будимпешти 2022. Требало је времена и другачија је концепција игре када један од њих не игра а до ЕП у Хрватској  нисмо имали времена али могу да будем задовољнији како је све изгледало на светском првенству у Дохи.

Три екипе Хрватска, Шпанија и Итлија су освојиле медаље на оба такмичења. Где смо у односу на тај врх?

- Резултатски на последњим такмичењима недостајао је један корак ка медаљама, у Фукуоки смо били четврти, у Хрватској смо испали у цетвртфиналу од Мађарске после петераца, у Дохи у четвртфиналу од Хрватске која је освојила светско првенство и вицешампион је Европе тако да сам сигуран да је питање само времена када ће се доћи до медаља.


Најважнија утакмица на ОИ је четвртфинале

Какви су даљи планови у пренатрпаном програму?

- Играчи су у пакленом ритму који стварно нема никаквог смисла, не знам како ће после два велика такмичења изнети и захтевну клупску сезону а после бити спремни за највеће и најважније такмичење. Оквирни план постоји, остали су детаљи, организоваћемо и турнир у Србији од 4. до 7. јула, пред пут имаћемо и тренинге са Црном Гором.

 Има ли времена да се до Париза игра још поправи, обзиром на дугу сезону и времена за припреме?

- Имаћемо месец и по дана припрема као и сви остали, довољно за све што треба да урадимо.

 Жреб у групи за ОИ је на први поглед добар (Шпанија, Мађарска, Француска, Јапан и Аустралија) али је можда то мач са две оштрице због касније ривала у четвртфиналу?

- Најважнија утакмица на ОИ је четвртфинале, друга група је потпуно уједначена тако да лакшег противника у четвртфиналу нема а то показују и резултати са претходних Олимпијских игара –казао је Урош Стевановић.


Вратимо се Дохи. Каква је оцена утакмица са Јапаном,  Црном Гором, САД, Хрватском, Мађарском и Грчком?

- Могу да будем задовољан са утакмицама у групи, Јапаном, Црном Гором и Америком упркос лошем уласку у последњој утакмици. У четвртфиналу против Хрватске  смо се одбранили шест од 16 пута са играчем мање, голман нам је имао једини лош дан на светском првенству и промашили смо два петерца. Све то заједно је превише за тако битну утакмицу.

Како решити очигледан психолошки проблем важне утакмице. Да ли постоји или је у питању и увек бољи противник?

- Не постоји ни психолошки проблем нити је противник сваки пут био бољи. Свако од три првенства је засебна прича.

Како сте задовољни понашањем, атмосфером у екипи, испуњавањем обавеза?

- Све је било на нивоу који захтева репрезентација Србије.

Радослав  Филиповић је добио предност у односу на друге голмане. Да ли је овакав јак напоран турнир за њега био нешто ново и да ли би га сада мењали током дуела са Хрватском?

- Ово му је прво првенство које брани као први голман, задовољан сам са његовим наступима, по броју одбрана је четврти голман светског првенства а нисмо имали ниједног лаког противника на овом такмичењу. Хтео сам и требало је да га заменим у неком тренутку четвртфинала, због важности утакмице није био на свом нивоу али сада има једно такво искуство које је морао да прође. Не постоји други начин.

 Да ли се слажете да су центри одиграли најбољи турнир посебно Вицо и Убовић и да ли је Петар Јакшић оправдао очекивања?

- Сви играчи су давали свој максимум, кад будемо у континуитету као тим на свом максимуму доћи ћемо и до медаља - закључио је Стевановић.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести