СП у Мађарској: „Делфини” се загревају за Хрвате

Ватерполисти Србије играће у четвртфиналу Светског првенства у Мађарској против Хрватске.
ВСС / Слободан Сандић/ Хрватска увек заслужује поштовање: Гаврил Суботић
Фото: ВСС / Слободан Сандић/ Хрватска увек заслужује поштовање: Гаврил Суботић

Наиме, Хрвати су у осмини финала били успешнији од Грузије са 13:7 и тако заказали “балкански класик” са Србијом на базену “Алфред Хајош” на Маргит Сигету у Будимпешти. Биће то спектакл у најави, а улог је више него значајан. Победник одлази у полуфинале и борбу за одличја, а поражени остаје без ичега. Четвртфинале је на програм у среду.

Само у првој четвртини су Грузини успели да парирају Хрватској, па је након тога екипа коју са клупе води Ивица Туцак направила предност коју је одржавала до краја утакмице. Трудили су се Грузини, које са клупе води Дејан Станојевић, а из воде Душан Васић и Борис Вапенски, али су изабраници Ивице Туцка били успешнији и нису дозволили изненађење.

Србија је у групној фази изборила три победе, директан пласман у четвртфинале и дан одмора дуже. Хрватска је ремизирала у првом колу са директним конкурентом Грчком, али је због лошије гол разлике у соталим дуелима заузела друго место у групи, па је кроз осмину финала морала да тражи пролаз за четвртфинале. Показаће се сутра шта је боље, дан одмора више или утакмица више.


Казна Хрвату Бурићу због ударања Јапанца

Хрватски ватерполиста Рино Бурић кажњен је од стране ФИНА суспензијом на три утакмице због ударања јапанског играча у последњем мечу групне фазе на СП. ФИНА је послала обавештење да је 25-годишњи бек хрватског тима кажњен због бруталности. Светска кућа за спортиве у води један Бурићев прекршај над ватерполистом Јапана оценила је као „изразито бруталан“. Бурић није играо против Грузије у осмини финала, а ако казна остане неће играти ни против Србије.


Подмлађени састав Дејана Савића обезбедио је себи миран пут у Будимпешту, али сада тамо следи најважнији део првенства, а грешке и осцилације из Сегедина морају да се сведу на минимум. Тога су свесни сви, а оно што се издваја је и чињеница да ће дуел са Хрватима бити прва утакмица на Светском првенству са неком од европских екипа, после сусрета са тимовима са друга три континента.

– Одрадили смо први део првенства, ушли у другу фазу такмичења и сада нас чека ривал у четвртфиналу, а то је Хрватска. То је оно што нам је једино у глави. Корак по корак, знамо тог противника даћемо све од себе да одемо што даље и остваримо свој циљ – рекао је Радомир Драшовић.

Испуњен је први циљ, екипа се окреће нокаут фази.

– Имамо времена да поправимо све што треба како би одлучујуће утакмице одиграли на најбољи могући начин. Не размишљамо о ривалу већ само о нашој игри – истакао је голман Лазар Добожанов.

Селектор Дејан Савић ће данас на два тренинга пробати варијанте којима ће напасти Хрватску у четвртфиналу.

– Хрватска је оправдала улогу фаворита. Грузија је имала два добра отпора Црногорцима и Мађарима, али није могла боље. Нама остаје да се припремимо најбоље што можемо. Хрватска заслужује увек поштовање, играћемо максимално и једни и други. Задовољан сам тренингом са Мађарима, пробали смо неке варијанте и пријало нам је што тренирамо на отвореном базену. Сада ћемо први пут и играти званично утакмицу на отвореном – истакао је Гаврил Суботић.

Г. Маленовић

Осмина финала

 

Црна Гора – Јапан     10:9

Грузија – Хрватска    7:13

Италија – Аустралија         17:6

Јужна Африка – САД 2:24

 

Среда

четвртфинале

 

Грчка – САД

Шпанија – Црна Гора

Србија – Хрватска

Мађарска – Италија

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести