Светско првенство за јуниоре у ватреполу почиње данас у Београду

Светско првенство за јуниоре у ватреполу почиње сутра у Београду и трајаће до 13. августа. Утакмице ће се играти на базену СЦ "Милан Гале Мушкатировић", а улазнице ће моћи да се купе на благајни овог Спортског центра чија ће цена за преподневни и поподневни програм износити по 200 динара.
juniorska vatrepolo reprezentacija srbije, vss
Фото: Јуниорска ватерполо репрезентација Србије, фото: Ватреполо савез Србије

Ђани Лонци председник ФИНА техничког ватреполо комитетат изнео је своја очекивања од овог турнира, али и Београда као домаћина шампионата:

„Хвала вам на подршци у значајном моменту за наш спорт. После Светског првенства у Будимпешти које је недавно завршено, морам да кажем да смо имали велики успех. Мечеве је пратило више од 10.000 људи дневно. Та бројка можда вама и није нешто, јер смо прошле године овде на Европском првенству имали 20.000 људи у величанственој Београдској арени. Тада сте имали прилику да стекнете сјајно искуство у организацији тако великог такмичења“, рекао је Лонци, а пренео је сајт Ватреполо савеза Србије и потом истакао своје противљење промени ватерполо правила:

„Пред нама је велики задатак, морамо послати јасну поруку свету како је ватерполо диван и прелеп спорт, и да не желимо да га мењамо. Овде смо да демонстрирамо оно што је уложено и жртвовано, и треба да одбранимо оно најбоље што ватерполо треба да понуди. У овој борби сви ватерполисти треба да буду заједно са нама, јер нисмо ту да бранимо нешто, већ желимо да научимо све шта је прави ватерполо.

Србија полако узима континуитет у организацији великих ватерполо такмичења. После ЕП 2016. за сениоре и овогодишњег СП за јуниоре, током лета наша земља биће домаћин и ЕП за кадеткиње у Новом Саду.“

Колико је домаћниство овако великих такмчења значајно за ватерполо спорт у Србији говорио је Немања Маријан, генерални секретар Ватерполо савеза Србије.

„За нас је свакако битно што је СП за јуниоре у Београду. Део стратегије Ватерполо савеза Србије је да организује сва велика и битна такмичења, што на европском, тако и светском нивоу, зарад што веће популаризације нашег спорта и наше земље. Показали смо се као добри домаћини прошле године на ЕП за сениоре у Београду, ово је логичан наставак и верујем да ће ово и следеће такмичење, Европско првенство за кадеткиње у Новом Саду проћи на најбољи могући начин. Хвала ФИНА на поверењу и што није имала сумње у нас, као и господину Ђанију Лонцију који је подржао идеју да шампионат за јуниоре буде у Београду. Кандидаовали смо се и за СП за девојчице следеће године. Још једном бих истакао велику подршку ФИНА, што је показатељ колико поверење има у организационе способности ВСС. Хвала и Дарку Удовичићу и његовом тиму, који су се већ доказали у организационом смислу и прошле године, и надам се да ће тако наставити“, рекао је Маријан.

Да у организационом смислу све протекне у најбољем реду бригу ће водити Дарко Удовичић са тимом људи који иза себе има организацију сениорског европског првенства у Београду 2016. године које је добило највише могуће оцене.

Фото: Немања Марјан, Ђани Лонци, Дарко Удовичић, фото: ВСС/Ивица Веселинов

„У име ВСС и своје лично хоћу да се захвалим свима који прате и подржавају ватерполо. Пред нама је девет узбудљивх дана на базену Милан Гале Мушкатировић, и верујем дда ће сви љубитељи спорта да буду на базену и да ће уживати у ватерполу. Бићемо спремни, мало нам врућина не иде на руку, али верујемо да ће трибине бити пуне за утакмице наше репрезентације. Хвала свима на помоћи, и Министарству омладине и спорта, и граду Београду, као и спонзорима и донаторима који прате ВСС у свему што ради током низа година. Искористио бих и ову прилику да господину Лонцију као добри домаћини честитамо 79. рођендан, а сигурно је бар 50 посветио ватерполо спорту“, рекао је Удовичић и потом изнео више појединости везаних за турнир:

„Имаћемо 72 утакмице, девет дана такмичења, прелиминарни део траје пет дана, а по пет екипа је подељено у четири групе. Преподневни програм почиње ујутру у 9 и последњи меч је у 13 часова, а поподне програм креће у 16.40, осим првог дана због отварања у 16.30, док Србија и Аргентина играју у 18.10, а отварање је у 17.50. Карте се купују на базену, коштају 200 динара по сесеији, што значи за четири утакмице у преподневном или послеподневном термину, капацитет је 1.200 до 1.300 места. Надамо се да ће јуниори Србије, као и сениорска репрезентација, успети да направи добар резултат, и уверен сам да стручни штаб на челу са Владом Вујасиновићем, као и момци жељно очекују почетак и да ће направити добар резултат.“

О главним конкрентима за највиши пласман Удовичић је рекао:

„Конкуренција је врло јака, ту су Црна Гора, Хрватска, Италија и Мађарска конкурентни за висок пласман, а САД могу да помрсе рачуне, али првака света треба тражити на овом нашем поднебљу. Србија има традијицу високих резултат у млађим категоријама, прошле године је прва била Хрватска у Подгорици пошто је добила Црну Гору у финалу. Све екипе имају добре саставе, и ми и други имамо играче и са сениорским стажом. Трибине ће бити попуњене и селекторима са СП у Будимпешти који ће пратити дешавања, јер се ближе и Олимпијске игре у Токију 2020, па ће гледати те момке који ће бити кандидати. Сигуран сам да наши момци једва чекају да играју пред домаћом публиком и да ће очекивања бити све веча како такмичење буде одмицало. Можемо очекивати да ће бити први у групи а после кроз разигравање ћемо видети“, закључио је Удовичић.

Вујасиновић одредио екипу Србије за СП

Савезни селектор за млађе категорије Владимир Вујасиновић одредио је играче који ће играти на предстојећем Светском првенству у Београду за генерацију 1997. и млађе.

То су: 1. Радослав Филиповић (Војводина, 19.8.1997), 2. Вељко Танкосић (Црвена звезда, 7.12.1997), 3. Петар Томић (Партизан, 2.8.1999), 4. Никола Лукић (Партизан 14.4.1998), 5. Ђорђе Вучинић (Партизан 15.1.1999), 6. Иван Гвоздановић (колеџ у САД, 15.6.1997), 7.Радомир Драшовић (капитен, Спорт менаџмент 22.7.1997). 8.Небојша Тохољ (Црвена звезда, 16.2.1997), 9. Марко Јанковић (Партизан,27.12.1998), 10. Филип Радојевић (Партизан, 2.11.1997), 11. Никола Радоњић (Партизан, 1.1.1997), 12. Петар Велкић (Шабац, 17.4.1998), 13. Милутин Белопавловић (Партизан, 17.1.1998).

Фото: Радослав Филиповић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Стручни штаб: Владимир Вујасинивић (савезни селектор), Милош Ћирић, Марко Башић, Живко Гоцић (тренери), др Миодраг Настић (лекар), Душан Дрманац (физиотерапеут), Младен Опаћић (теретана), Стева Јагер (физичка припрема у базену), Горан Чанковић (тим менаџер).

„Урадили смо све што смо желели. Остали у 13 најбољих. Има измена, уместо Јапунџића и Касума ту су Гвоздановић и Вучинић који није играо због повреде. Амбиције високе. Дауђемо у осам па да видимо докле можемо. Има бар девет екипа који конкуришу за пласман. Четвртфинале ће бизти изузетно тешко. Највећи ривали су САД,Грчка, Русија, Шпанија, Италија, Хрватска, Црна Гора, Мађарска, свака може до медаље“, рекао је Вујасиновић, а пренео је сајт Ватреполо савеза Србије.

Тренер који пет година бележи одличне резултате додао је:

„Имаће шта да се види, много талентованих играча. Мислим да никада није било овако изједначено. Одлучиваће гол. Играмо пред својом публиком и знајући ове момке мислим да им то неће бити притисак.Напротив, биће то ветар у леђа.“

На припремама су били и Митровић и Тодоровски којима се Вујасиновић захвалио на раду и пожелео успешну сезону.

Србија ће у првом колу сутра играти са Аргентином од 18.10 часова, а свечано отварање биће пре овог сусрета у 17.50.

А група: САД, Русија, Грчка, Порторико, Иран

Б група: Холандија, Црна Гора, Хрватска, Јапан, Шпанија

Ц група: Србија, Аустралија, Нови Зеланд, Аргентина, Кина

Д група: Италија, Мађарска, Египат, Јужна Африка, Канада

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести