Ватерполиста Звезде: Да нисам скочио у море, убили би ме (видео)

СПЛИТ: Голман ВК Црвена звезда Александро Краљ, који је скочио у море након што га је, заједно са још тројицом његових саиграча, напала група младића у Сплиту, по изласку из воде рекао је да би га "убили" да није то урадио. 
Aleksandro Kralj/Tviter skrinsot
Фото: Твитер принтскрин/Александро Краљ

"Да нисам скочио у море убили би ме", рекао је Краљ након доласка полиције и лекарске екипе, преноси хрватски сајт Гол.

Хрватски сајт Индекс.хр наводи да су неки од окупљених Сплићана желели да му помогну да изађе из воде, док су други узвикивали: "Ипак је он четник". 

Пре него што је изашао из мора, играч је скинуо мајицу Црвене звезде и бацио је у море, додаје хрватски сајт. 

Председник ватерполо клуба Црвена звезда Виктор Јеленић потврдио је раније данас да је голман Александро Краљ морао да скаче у море у Сплиту по добијању неколико удараца од нападача, али и да није добио теже повреде.

Индекс наводи да је њему наводно разбијена аркада. 

Ватерполисти Црвене звезде, који је вечерас требало да играју на Пољуду са Морнаром, нападнути су током дана у центру Сплита. 

Према наводима "Слободне Далмације", четворица играча седела су на кафи око 13.40 сати на Риви, главном градском шеталишту, када им је пришла група младића и затражила од њих да скину тренерке са клупским обележјима, а потом насрнула на њих и почела да их туче. 

"Слободна Далмација" наводи, позивајући се на незванична сазнања, да су ватерполисте напала петорица младића. 

"Одједном је настала галама и вика. Рива је била пуна, а одједном је један човек скочио у море, док је други побегао у смеру Палаче, према Воћном тргу. Мислим да је било више нападача. Несрећни младић из мора викао је да је Црногорац", рекао је за "Слободну Далмацију" један од очевидаца овог иницидента. 

Милојевић: Играчи нападнути ножевима, шипкама, палицама...

БЕОГРАД: Директор Ватерполо клуба Црвена звезда Игор Милојевић каже да су играчи нападнути у центру Сплита металним шипкама, палицама и ножевима, иако ниједног тренутка нису провоцирали.

Милојевић је открио да Александро Краљ, који је скочио у море како би побегао од нападача, има видљиве последице са фактуром носа, Душан Васић је задобио ударце у леђа, а Милош Максимовић у ногу металном шипком.

"Инцидент се догодио у кафићу у центру, играчи су били у цивилним јакнама, а испод су имали мајице клуба. Велика је разлика клупска обележја, а не навијачка. Најнормалније су седели, конобар је препознао обележја и обратио се Максимовићу баш због тога. Они су хтели да напусте објекат, а онда се појавила група хулигана са шипкама, мислим ножевима и палицама", рекао је Милојевић на ванредној конференцији у просторијама ВСС.

Како је нагласио, управа клуба одлучила је да повуче екипу и откаже меч са Морнаром због забринутости за безбедност.

"Играчи нису још кренули аутобусом, чека се да Краљ дође из полиције и болнице", рекао је Милојевић, додавши да га нико из Морнара није контактирао.

Милојевић је подсетио да гостовање Морнара у Београду и да су хрватски ватерполисти носили гаће са ознака познате навијачке групе из Сплита "Торцида".

"Ти исти играчи су играли у гаћама Торцида, а нико није направио проблем. Као представник клуба никад не бих дозволио да неко придаје њима и дође до инцидента".

Према његовим речима поносан је што такве ствари не могу да се десе у Србији.

"Било би ме срамота да се нешто лоше догоди у Србији. Ми никада нисмо такву слику показали и надам се да и нећемо. Долазило је и 6.000 навијача на Бањици".

Како каже, у овом моменту се само брине за безбедност ватерполиста, а од даљим корацима није размишљао.

Радошевић: Полиција трага за нападачима на ватерполисте

СПЛИТ: Сплитска полиција предузела је све потребне акције након напада на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту, и трага за нападачима, изјавила је данас Жељка Радошевић из полицијске управе сплитско-далматинске. 

Она је нагласила да полиција сумња да је било више нападача. 

Радошевић је рекла да је полиција око 13.40 сати добила дојаву да је неколико мушкараца напало тројицу играча Црвене звезде у Сплиту. 

"Одмах по дојави, полицијски службеници предузели су све потребне и опсежне полицијске акције како би се утврдиле све околности и чињенице овог догађаја", рекла је Радошевић новинарима. 

Она је додала да полиција увек, приликом гостовања, осигурава све утакмице и тврди да је тако било и у овом случају. 

"Утврђујемо околности како је дошло до тога да су се играчи нашли на Риви, да ли су се они кретали у том тренутку изван протокола осигурања", рекла је Радошевић. 

Она је додала да је полиција затекла једног од нападнутих играча, којем је понуђена лекарска помоћ, али ју је он у првом тренутку одбио, а потом је поново затражио. 

Према њеним речима, утврђена му је лакша телесна повреда.

Друга двојица нападнутих играча одбила су лекарску помоћ, додала је Радошевић. 

Матеша: Хулигански чин

ЗАГРЕБ: Председник Хрватског олимпијског одбора Златко Матеша и први човек Регионалне лиге и директор Хрватског ватерполо савеза Перица Букић осудили су данас напад на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту.

"У име Хрватског олимпијског одбора и целокупне хрватске спортске породице најоштрије осуђујем овај хулигански чин који са спортом нема никакве везе. Напад на спортисте из друге државе, који су само дошли на извршавање клупских обавеза, никако не иде у исту реченицу са Сплитом којег називамо и ''најспортскијим градом на свету'', навео је Матеша у саопштењу које преносе хрватски медији.

Матеша истиче да је "крајње време да надлежне државне служе и институције у Хрватској почну да ригорозно спроводе законске акте против хулиганизма у спорту и око спорта".

"Овакви испади бацају огромну мрљу на Хрватску као светски препознатљиву спортску и туристичку дестинацију".

Букић: Најоштрије осуђујем напад на ватерполисте Звезде

СПЛИТ: Први човек Регионалне ватерполо лиге и извршни директор Хрватског ватерполо савеза Перица Букић најоштрије је осудио напад на ватерполисте Црвене звезде у Сплиту, поручивши да је сваки чин насиља "неприхватљив". 

"Испред Хрватског ватерполо савеза, те у своје лично име, најоштрије осуђујем инцидент који се догодио на сплитској риви, а у којем су нападнути ватерполисти Црвене звезде. Сваки чин насиља, икада, игде и према било коме је једноставно неприхватљив", поручио је Букић у саопштењу за јавност. 

Он је истакао да у Регионалној ватерполо лиги, у 11 сезона, колико се одвија ово такмичење, никада није било никаквих инцидената нити напада на спортисте.

Букић је нагласио да се и овај напад догодио изван, како је рекао, било каквог могућег ауторитета тела овог такмичења, будући да је до напада дошло на јавном простору у граду, далеко од спортског борилишта и у слободно време спортиста, преноси "Слободна Далмација". 

Он је додао да се "искрено и дубоко" нада да овај иницидент неће утицати на до сада "изузетно коректне односе" између свих учесника Регионалне лиге, свих клубова и савеза, као и на сам пројекат заједничког спортског такмичења "који се до сада показао врло успешним за све његове учеснике". 

"Са друге стране, ово што се догодило никако ми у ватерполо заједници не смемо потценити, те и нас обвезује да, са своје стране, направимо додатан напор да се овако нешто више никад и нигде не понови", закључио је Букић.
 

ВСС тражи појачану безбедност у Хрватској

БЕОГРАД: Ватерполо савез Србије тражиће појачане мере безбедности за гостовања у Хрватској у Еврокупу након што су ватерполисти Црвене звезде нападнути у Сплиту.

Репрезентација Србије игра против Хрватске у Сиску 12. марта, а месец дана касније чека је завршни турнир у Загребу.

"Тражићемо повећане мере безбедности. Да претпоставимо да ће све бити добро, нисмо сигурни... Чекају нас утакмице у Сиску и Загребу, надам се да се неће поновити инцидент као у Сплиту", рекао је директор ВСС Ђорђе Ђорђевић на конференцији за новинаре у ВСС-у.

Он је нагласио да ВСС има добру сарадњу са хрватским Савезом и клубовима, али да последњи инцидент доводи у питање учешће српских клубова у Хрватској.

"Ове године се игра незванично светско првенство за младе у Дубровнику, српски клубови су се пријавили и сада је питање да ли ће играти", закључио је он.

У нападу на ватерполисте Звезде најтеже је повређен голман Александро Краљ, који је чак морао да скаче у море.

ВК Морнар осудио напад на ватерполисте Звезде

СПЛИТ: Ватерполо клуб "Морнар" оштро осуђује данашњи напад на четворицу ватерполиста Црвене звезде у Сплиту, рекао је секретар "Морнара" Вили Маринић. 

"Сазнали смо да је пар њихових играча нападнуто данас након што су слободно време, након тренинга, а пре утакмице, искористили за шетњу по сплитској риви. Наш клуб оштро осуђује сваку врсту насиља, како на спортским борилиштима, тако и изван њих, а самим тим и овај напад", рекао је Маринић. 

Четворица ватерполиста "Црвене звезде" нападнута су данас у Сплиту пред утакмицу са "Морнаром" у Регионалној лиги, а Маринић каже да ВК "Морнар" жали што је дошло до тога након што, како је нагласио, два клуба 10 година играју регионалну лигу по целом региону, без икаквих инцидената.

Он је за хрватски портал Индекс.хр додао да су ватерполисти "Црвене звезде", с којима је "Морнар" требало да вечерас у 20:30 сати игра утакмицу регионалне лиге, допутовали у Сплит јуче по подне.

"Одсели су у хотелу Загреб у Дуилову, одакле су синоћ и јутрос под полицијском пратњом отишли на тренинге на базене на Пољуду", рекао је он. 

Хрватски портал "24 сата" наводи да су ватерполисти "Звезде" у клупским обележјима нападнути на сплитској Риви, да су тројица побегла, а да је један због неколико удараца чак морао да скаче у море.

Председник ватерполо клуба "Црвена звезда" Виктор Јеленић потврдио је да је голман Александро Краљ морао да скаче у море у Сплиту по добијању неколико удараца од нападача, али и да није добио теже повреде.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести