ВАТЕРПОЛИСТИ СРБИЈЕ БЕЗ МЕДАЉЕ на Светском првенству у ФУКУОКИ

Ватерполисти Србије нису успели да освоје медаљу на Светском првенству у Фукуоки и тако прекину пост од шест година без одличја на планетарним смотрама. Изгубили су изабраници Уроша Стевановића у мечу за бронзу од Шпаније са 9:6, која је тако наставила низ одличја, пошто је прошле године на Светском првенству у Будимпешти била златна.
s

Последњу медаљу - бронзану, "делфини" су освојили 2017. на Светском првенству у Будимпшети, али је после два пета места у Гванџуу 2019. и Будимпшети 2022. направљен помак за једну позицију, јер је у Фукуоки освојено четврто место.

Са Шпанијом су наши ватерполисти почели, са Шпанијом су и затворили планетарну смотру. Нажалост, оба пута су поражени у групи са 16:14 и сада у борби за медаљу. Шпанија је била јача, лакше се опоравила од пораза у полуфиналу, поготово што је он дошао у последњој секунди, и заслужено победила. Нису наши ватерполисти добро играли ни у овој утакмици, као ни у полуфиналу са Грцима. Заказало је до тада наше главно оружје, а то је напад и игра са играчем више. Одбрана је у неким тренуцима и функционисала, али то није било довољно против екипа као што су Грчка и Шпанија. У дуелу са Шпанцима на висини задатка био је искусни голман Бранислав Митровић (10 одбарна) и током једног дела меча Страхиња Рашовић, али заказали су остали наши шутери. Опет је као у полуфиналу пресудило неискуство наших играча, потпуни пад у другом полувремену и велики промашаји услед брзоплетих реализација напада са играчем више. Шпанци су играли на крилима одбрана другог голмана Едуарда Лорија, коме је селектор Мартин дао предност у односу на искуснијег Унаија Агиреа, а ова је максимално искористио (14 одбрана).

Меч је кренуо врло ефикасно, а Србија је држала прикључак, па је после прве деонице било 3:3. Гол за гол се играло и до самог финиша полувремена када је Србија на 40 секунди пре краја имала напад до краја, али је Рашовић пожурио са реализацијом и пружио шансу Шпанији. Наравно, стигла је казна, тако што је на другој страни досуђен петерац после ког ништа више није било исто. Гранадос је то искористио да донесе Шпанији 6:5 и с тим резултатом се отишло на велики одмор. После гола Мунариза за 7:5 у трећој деоници Митровић је успео да  одбрани петерац Гранадосу, али "делфини" нису успели да искористе играча више и ухвате прикључак. Уследила је нова казна и контра Фелипеа Перонеа, па су се Шпанци одлепили на "плус три". Србија се потпуно распала, промашивала је у серијама и није искористила ниједног играча више. Искусни Шпанци су то искористили и преломили утакмицу  у трећој деоници. Стечену предност сачували су до краја меча. Србија је тек у последњој секунди сусрета после више од 18 минута успела да постигне погодак преко младог Милојевића.

Г. Маленовић

Србија - Шпанија 6:9 (3:3, 2:3, 0:2, 1:1)

ФУКУОКА: Базен "Марина Меси", гледалаца: 1.000, судије: Оме (Немачка) и Коломбо (Италија). Играч више: Србија 11 (2), Шпанија 10 (3). Петерци: Шпанија 2 (2).

СРБИЈА: Мишовић, Радуловић, Рашовић 3, Ранђеловић, Лазић, Милојевић 2, Драшовић, Јакшић 1, Јанковић, Убовић, Вучинић, Мартиновић, Митровић (10 одбрана).

ШПАНИЈА: Агире, Мунариз 1, Гранадос 3, Санахуја 1, Де Торо, Ларумбе, Фамера, Кабанос, Тахуљ 1, Пероне 2, Маљарах, Бустос 1, Лорио (14).

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести