Ватерполисти Србије данас стартују против Шпаније на Светском првенству у Фукуоки

Ватерполо репрезентација Србије у првом колу Д групе на Светском првенству у јапанском граду Фукуоки данас игра против светског првака Шпаније, а утакмица почиње у 13.30 часова по нашем времену.
1
Фото: ВСС

Управо у овом граду су, пре 22 године, Југославија и Шпанија играле финале Светског првенства и тада су победили Шпанци са 4:2.

Од осамосатљења наше земље 2006. године, две селекције су одиграле много врхунских утакмица, као што су она за бронзу на Светском првенству у Мелбурну 2007, финале на планетарној смотри у Риму 2009, европски сусрет за злато у Барселони, те полуфинале на Олимпијским играма у Токију 2021. Србија је од ових утакмица изгубила само (на петерце) у Мелбурну и тако остала без бронзаног одличја. Међутим, у последње време Шпанци су успешнији у дуелима са "делфинима". Победама у четвртфиналу зауставила наше ватерполисте на СП у у Гванyуу 2019, ЕП у Будимпешти 2020, а победила је и у групи на ОИ у Токију. 

Сада је Србија у Фукуоку дошла у подмлађеном саставу, са чак седморицом дебитаната - Владимиром Мишовићем, Вуком Милојевићем, Филипом Јанковићем, Ђорђем Вучинићем, Василијем Мартиновићем, Марком Димитријевићем и Богданом Гавриловићем, који су будућност нашег ватерпола. Али, имаће у саставу и златни квинтет с Олимпијских игара у Токију - Бранисалава Митровића, Саву Ранђеловића, Николу Јакшића, Ђорђа Лазића и Страхињу Рашовића.

- Наш старт је против првог фаворита у групи. Играли смо два пута у скорије време, осетили смо их и то може да буде наша предност. Утакмица је јако битна, победа би нам отворила лакши пут у наставку такмичења. Важно је да одиграмо најбоље што можемо и у добром расположењу наставимо такмичење – поручио је најискуснији српски репрезентативац, голман Бранислав Митровић.

Сава Ранђеловић је ватрено крштење имао у Казању 2015. године и одмах је освојио злато. Као и Митровић, и он је одиграо бројне квалитетне утакмице са Шпанцима.

- Одлична су екипа, у којој се тачно зна ко шта ради. Пероне, Мунариз и Гранадос су перјанице. У свакој утакмици с њима имали смо шансе и не треба нам притисак, тек је прва утакмица на првенству. Важноп је да се међусобно осетимо и одиграмо најбоље што можемо - рекао је поуздани српски бек.

Капитен Никола Јакшић нагласио је да су амбиције "делфина" увек исте.

- Идемо да будемо најбољи и освојимо медаљу. Огроман је мотив, жеља да се у свакој утакмици пружи максимум. Ако будемо играли како знамо, ми ћемо се питати за исход утакмице. Нема шта да се прича око Шпаније: резултати и игре говоре све и први су фаворит. Али, у базену то ништа не значи. Свако има своје адуте, а понављам у сваки меч улазимо да само све од себе и да победимо - казао је Јакшић.

За српску репрезентацију, Фукуока 2023, биће девето учешће на СП од осамостаљења. На досадашњих осам првенстава од 2007. Србија је освојила два злата, по једно сребро и бронзу, једно четврто, два пета и једно седмо место. Памте се као најуспешнији шампионати у Риму 2009. и Казању 2015. када су освојена злата.

Г. Маленовић

Репрезентативац Србије Сава Ранђеловић

Фото: ВШ

 

Данашњи распоред

А група: Казахстан - САД (2), Аустралија - Грчка (3.30).

Б група: Канада - Кина (5), Француска - Италија (6.30).

Ц група: Аргентина - Хрватска (9), Мађарска - Јапан (12).

Д група: Црна Гора - Јужна Африка (10.30), Србија - Шпанија (13.30).

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести