Ватерполисти Србије освојили злато на Универзијади

Можда љубитељи спорта у Србији највише воле фудбал, па кошарку, одбојку, али је ипак ово земља ватерпола.Ниска златних медаља нашег ватерпола богатија је за ново злато, студенстска  репрезентација је на Унивезијади  у Кинеском Тајпеху убедљиво у финалу савладала Русију – 15:4 и окитила се најсјајњим одличјем.
univerzitetska vatrepolo reprezentacija, vss
Фото: Ватерполо савез Србије

Без пораза, са седам тријумфа и фантастичном гол-разликом 115:22 избарници трофејног тренера Дејана Савића вратили су  Србију на победничко постоље са којег је на кратко сишла недавно на СП у Будимпешти.

Осим у два наврата са Мађарима, у групи и у четвртфиналу, наши момци на Универзијади нису имали достојног ривала. Очекивана резултатска неизвесност је изостала и у финалу у којем је Србија потопила физички изузетно снажну Русију. Овај резултат није био очекиван, с обзиром на то да су Руси довели шесторицу играча са Светског првенства у Будимпешти и на самом такмичењу, поред Србије, показали највише.Међутим, Србија је бриљирала.

Прву четвртину наш тим је добио са 3:0 и најавио доминацију у остатку утакмице.У наредној четвртини Србија је била маестрална са играчем више, свих пет погодака су пали у таквим ситуацијама, с тим што је и ривал постигао два.У настваку утакмице разигарао се и Субитић, стекао се утисак да се се Руси тада и предали, па је једина непознаница била са колико ће голова моћна Србија да тријумфује.

Ово је нашим спортистима четврта златна медаља на Универзијади. Пре ватерполиста златом су се окитли атлетичарка Амела Терзић у трци на 1.500 метара, теквондисткиња Тијана Богдановић и женска теквондо репрезентација у саставу Тијана Богдановић, Александра Радмиловић, Ана Бајић и Ирис Јовић Вујаковић.

С. Р.

Фото: Ватерполо савез Србије

Ристичевић: Нико раван

Голман нашег тима Страјо Ристичевић је рекао да је сјајан осећај бити на Универзијади.

„Захваљујем саиграчима који су доминирали на свим утакмицама. Нико није могао да нам се супротстави, нико овој селекцији на турниру није био раван. Убедљиво и потпуно заслужено смо освојили злато“, рекао је голман Страјо Ристичевић после финала.

Гаврил Суботић је истакао:

„Били смо заиста најбољи када је било најпотребније. Поносан сам на момке, надам се да ћемо и у наредном периоду имати прилику да играмо заједно и освајамо медаље.”

Душан Васић се надовезао:

“Испунили смо циљ. Форма нам је расла током турнира а најбоља партија је била у финалу.”

Голман Лазар Добожанов је казао да је финале била још једна сјајна партија.

„Пресрећан сам што сам део ове екипе. Имали смо све време ритам, контролу, резултат није долазио у питању.”

Радомир Драшовић је био најбољи стрелац екипе са 17 голова. “Пресрећан сам и медаљом и начином на који смо дошли до ње. Знали смо како играју Руси, одрадили смо посао на најлепши начин. Ова екипа је показала да има потенцијал.”

И Никола Јакшић је био пресрећан због злата.

“Одлучио је наш улазак у утакмицу и већ после прве четвртине је било јасно ко осваја злато. Наша најбоља партија овде. Ова генерација може много и мислим да је ово само прво од многих златних медаља“, казао је Јакшић.

Србија - Русија 15:4 (3:0, 5:2, 4:2, 3:0)

Судије: Марошвари (Мађарска) и Тексдо (Шпанија). Играч више: Србија 8 (8), Русија:4 (3)

СРБИЈА: Ристичевић, С.Рашовић 1, В.Рашовић 1, Ранђеловић 1, Суботић 2, Вицо 2, Драшовић 2, Лазић, Јакшић 2, Радојевић 2, Васић 1, Стојановић 1, Добожанов. Селектор: Савић.

РУСИЈА: Корњејев, Лазарев, Копсев 1, Деревианкин, Сучков, Харков 1, Меркулов, Нагајев, Шеикин, Колод 2, Балакирев, Шепељев, Сташенко. Селектор: Јестигњејев.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести