Ватерполисткиње Србије освојиле 9. место на ЕП

Ватреполисткиње Србије освојиле су девето место на Европском првенству у Барселони, пошто су савладале репрезентацију Израела 6:5 после петераца.
srpkinje2
Фото: VSS Marcel ter Bals

Први циљ – пласман међу осам најбољих тимова Европе прошуштен је у првој утакмици против Немачке, Србија еј остала ван пласмана у четвртфинале, а онда је жеља била освајање деветог места што је до краја и остварено тијумфима над Турском и Израелом.

Израел је одлично почео, стекао 3:0, а да наше девојке нису ни шутнуле на гол. На срећу Владана Клинцов је командовала одбраном и имала је преко 80 посто одбрана. Јелена Вуковић је прорадила са играчем више и после две четвртине било је нерешено (3:3).

У трећем делу уследила је серија грешака нашег тима. Срећом Израелке су само једном то казниле. Клинцов је у том периоду одбранила петерац. Чекао се гол одлуке, Израел за 5:3, а Србија бар за петерце. У самом финишу после тајма аута 12 секунде пре краја Лара Лука је преузела одговорност и две секунде пре краја погодила за петерце.

Код петераца је уследила но драма. Три узастопна неуспеха у режији Тијане Јаковљевић, Јоване Пантовић и Нине Јосифовић. Израел је имао почетну предност, али су онда и они почели да греше. Владана је бранила или нас је спасавала статива. У предпоследњој серији изједначила је Лара Лука, а гол вредан деветог места постигла је Јелена Вуковић.

Председник савеза Виктор Јеленић је честитао девојкама и стручном штабу.

„Наш највећи успех. Остварили смо га спортски, квалификацијама, ван Београда. Нисмо имали срећу против Немачке али то је спорт. Женски ватерполо је запостављен у свим екс југо земљама и нешто морамо да урадимо да буде боље“, рекао је Јеленић.

Фото: VSS Marcel ter Bals

Селектор Дејан Јововић је такође честитао екипи.

„Наша одбрана је пресудила. Тешко је било да се вратимо после 0:3, али смо успели. Петерци су лутрија. Сада ми је жао што онај меч са Немачком нисмо играли касније“, казао је Јововић.

Играчица одлуке Јелена Вуковић је истакла да је сада био на програму тај дуел са немицама да бих она и саиграчице „разбиле“.

„Било је неизвесно против Израелки, али ме радује што смо успеле да се вратимо у игру. Лара је имала невероватан шут, а после нас је срећа погледала. Треба да наставимо да радимо, а не као после Београда 2016 да станемо“, критички се осврнула Вуковићева.

Одлична голманка Владана Клинцов се плашила исхода.

„Помишљала сам и на петерце. Требало је преживети Немачку и оне убедљиве поразе. Требало је наћи снагу, концентрацију и подићи се. Успеле смо, срећне смо шта друго да кажем“, рекла је Клинцов.

С. Р.

Израел - Србија 5:6 (3:1, 0:2, 1:0,0:1 – 1:2)

БАРСЕЛОНА: Базен Пикорнел, гледалаца 200, судије: Мус (Немачка), Думас (Холандија). Играч више: Израел 5 (1), Србија 8 (3). Петерци: Израел 1 (0).

ИЗРАЕЛ: Перес, Богаченко, Тал, Хехори, Ној, Футориан, Струго 2, Бен Давид, Барнеа 1, Моне, Хохберг, Феликс, Гева.

СРБИЈА: Клинцов, Чегар, Пантовић, Ћоровић, Јосифовић, Прица, Лука 2, Мандић, Рудић, Вуковић 4, Новаковић, Јаковљевић, Петровић.

Фото: VSS Marcel ter Bals

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести