Зита Секе и Чаба Заварко лауреати

Чланица кадетске репрезентације Србије у пливању, још увек пионирка, Зита Секе и члан златне јуниорске репрезентације са Светског првенства у куглању Чаба Заварко

 лауреати су у традиционалној манифестацији Спортског савеза општине Бечеј – Избор спортисте године. Најбоља женска екипа су каратисткиње из Бачког Петровог Села, најбоља мушка екипа су одбојкаши Бечеја, а Стонотенисерски клуб Војводина из Бачког Градишта је најбоља спортска организација.

Никола Џигурски из Мушког одбојкашког клуба Бечеј изабран је за тренера године, др Андреј Михајловић и Бранислав Шекеровић су најбољи спортски радници, а Мирко Грабеж је најуспешнији рекреативац у оквиру Радничко-спортских игара. Постхумна награда за животно дело припала је боксерском раднику Милану Крунићу, а признање је примила његова кћи Љубица.

Професор Жарко Грчић је радећи годинама у кошарци и кајаку завреднео награду за животно дело. Посебна награда припала је републичком прваку у yудоу за слепе Бојану Биги и његовом тренеру Милораду Лончаревићу. Тренер Владислав Живановић добио је награду за 30 година рада у кајаку, а Јанош Немет за 45 година рада у коњичком спорту.

-Пошто сам освојио медаљу на Олимпијади у Рио де Жанеиру, дајем себи за право да паметујем вама који то још нисте урадили. Видео сам многе градове и уверио се да их је мали број који имају овакве услове за бављење спортом. Додам ли да се спорт овде цени, онда искористите то. Тиме промовишемо наш град на најбољи могући начин - рекао је  сребрни олимпијац Марко Томићевић.

Њему и његовим репрезентативним колегама кајакашима, Марку Новаковићу и Дејану Терзићу, који је члан Општинског већа задужен за омладину и спорт, и заменици предсденика општине Далили Дујаковић припала је част да уруче признања најбољима по узрасним категоријама у обе конкуренције.
Млађе пионирке: 1. Наташа Кекић (ПВК Бечеј), 2. Ана Река Комароми (Карате клуб Бечеј) и 3. Наташа Ђурић (Карате клуб Бачко Петрово Село). Млађи пионири: 1. Хунор Бечеи (Карате клуб Бечеј), 2 Немања Грчић и 3. Филип Басарић (обојица из Кајак кану клуба Бечеј). Пионирке: Зита Секе (ПВК Бечеј), 2. Радмила Томињак (СТК Војводина – Бачко Градиште) и 3. Анђела и Милица Жарић (ККК Бечеј). Пионири: 1. Акош Бенке (СТК Војводина), 2. Милош Марић и 3. Александар Хаднађев (обојица из ККК Бечеј). Кадеткиње: 1. Вања Обадовић (Женски одбојкашки клуб Бечеј). Кадети: 1. Никола Влајков (Кик бокс клуб Бечеј), 2. Јован Пешканов (Стреличарски клуб Бечеј) и 3. Стефан и Филип Митровић (Обојкашки клуб Бечеј). Јуниорке: 1.Едина Бенке (СТК Војводина), 2. Уна Обрадовић (Карате клуб Бечеј) и 3. Јована Борђошки (Карате клуб БПС). Јуниори: 1. Лука Стојков (ККК Бечеј), 2. Себастиан Молнар (Куглашки клуб Бечеј) и 3. Огњен Коковић (Одбојкашки клуб Бечеј). Сениорке: 1. Невена Косановић (Карате клуб БПС), 2. Каролина Калапош (Карате клуб Бечеј) и 3. Снежана Дамјановић (Карате клуб БПС). Сениори: 1. Чаба Заварко (Куглашки клуб Војводина – Бачко Градиште),2. Славољуб Дабижљевић (ОФК Бечеј 1918) и3. Веселин Џигурски (МОК Бечеј).

-На оваквом скупу су углавном млади и ево шта бих имао да вам поручим: бавите се делатношћу која је, по многима, најлепша ствар на свету. Спорт формира људе и прави их бољима. Немојте одустајати. Уживајте у томе чиме се сада бавите. Вама је та награда за подстрек, истрајте на том путу и будите још бољи - овим речима се у име награђених захвалио професор Жарко Грчић.

Иако је још увек пионирка, Зита Секе је наступајући за кадетску репрезентацију Србије поставила нови државни рекорд до 14 година на 50 метара слободно (27,50). После примљеног великог пехара за најуспешнију спортисткињу бечејске општине рекла је:
-Било је то на централном такмичењу Европе у словачком граду Кошице, где сам освојила бронзу и испливала норму за Цомен куп у 2017. години. То ми је најбољи резултат до сада и много ми је допринео да добијем ово признање, које ће ми бити подстрек за даљи рад.

Чаба Заварко је наставио породичну традицију освајања признања у куглању,то су својевремено радили мајка Јулијана, отац Геза, а старији брат Вилмош је неколико година уназад без премца у свету.-Пресрећан сам био када смо ове године на Светском јуниорском првенству  у Новиграду освојили златну медаљу у екипној конкуренцији, пресрећан сам и сада што сам проглашен за најуспешнијег сениора, а онда и спортисту Бечеја- искрен је Чаба Заварко.

Констатујмо да се многи клубови нису обазирали на апел Спортског савеза општине да се укључе у традиционалну манифестацију и кандидују своје спортисте или спортске радника.У пет узрасних категорија обе конкуренције било је номиновано само 66 спортиста. У конкуренцији кадеткиња само једна.

В. Јанков

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести