Албанија: Полиција убила Грка, оштра реакција Атине

ТИРАНА, АТИНА: Албанска полиција убила је данас Грка који је пуцао пошто су полицајци скидали грчку заставу са гробља из Другог светског рата у селу Буларат, недалеко од границе с Грчком, што је изазвало оштру реакцију Атине.
grcka pixabay
Фото: pixabay.com

Албански медији су објавили да је убијен Константинос Кацифас (35), који је пуцао из "калашњикова" на албанске полицајце који су скидали заставу.

Инцидент се одиграо док је албанско село Буларат, у коме већином живе Грци, обележавало годишњицу уласка Грчке у Други светски рат, 28. октобра 1940. године, преноси "Катимерини".

Албанска полиција тврди да је Кацифас пуцао на њих и да су они узвратили ватром и убили га.

Грчко Министарство спољних послова је истакло да је "неприхватљиво да је операција резултирала губитком људског живота".

"Чекамо од албанских власти пуно објашњење услова под којима је грчки грађанин изгубио живот и одмах ћемо преузети неопходне кораке", наводи се у саопштењу грчког министарства.

Албанско Министарство спољних послова се огласило саопштењем у ком "жали због неоправдане политизације" овог случаја.

У саопштењу се наводи да је албанска полиција "детаљно објаснила" да је у питању био "потпуно изолован случај", као и "флагрантан чин" агресије према албанској полицији.

Албанско министарство је навело и да "уверава своје суседе да је Албанија безбедна и мирна земља за све њене грађане, укључујући и Грке".

Испред албанске амбасаде у Атини због убиства Грка протестовали су чланови крање десничарске "Златне зоре", због чега је улица била затворена.

Албански медији извештавају да је Кацифас био члан "Златне зоре", наводи АП.

Кацифас је рођен и одрастао у Буларту, селу на шест километара удаљеном од границе са Грчком, а од недавно је живео у Атини.

У саопштењу албанске полиције се наводи да је Кацифас прво пуцао у ваздух, а потом и на полицијска возила која су му се приближавала. У саопштењу се додаје да се Кацифас сакрио на оближњој планини и да је и наставио да пуца на полицијаце.

Албанска полиција наводи да је убијен у размени ватре, преноси АП, додајући да је Кацифас имао и албанско и грчко држављанство.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести