Американци данас обележавају Дан независности

ЊУЈОРК: Американци данас обележавају 245. рођендан своје државе ватрометом који ће изгледати сјајније него пре, хот-договима који ће бити укуснији и бендовима који ће звучати ведрије, након што је пандемија изнудила отказивање готово свих прослава прошле године.
amerika
Фото: Tanjug/Pixels

Као и увек, ватромети ће бити врхунац прославе празника 4. јул, пренео је Ројтерс.

Два највећа пиротехничка шоуа биће одржана изнад Националног тржног центра у Вашингтону и изнад дела Њујорка који одваја Менхетн од четврти Квинс и Бруклин.

Поједини традиционални догађи који се одржавају 4.јула, попут познатог Нејтеновог такмичења у конзумирању хот-догова на бруклинском острву Кони биће одржани тако да се омогући физичко дистанцирање због континуиране претње од ковид-19, од кога је преминуло више од 600.000 Американаца.

Након одмора проведеног у Мичигену пре него што је провео мирну ноћ у својој породичној кући у Делаверу, амерички председник Џо Бајден вратиће се у Белу кућу да би угостио око 1.000 људи, за које ће бити приређени бургери и ватромет.

У недељу ћемо прославити нашу независност као нације, као и напредак против вируса, рекао је Бајден групи наставника у петак.

У данима који су пред нама имамо прилику да направимо нови почетак, додао је он.

Државни празник Дан независности биће обележен широм САД, у знак сећања на 4. јул 1776. када је донета Декларација о независности, којом је проглашена самосталност од Велике Британије, пренео је Глас Америке.

На тај дан бројним манифестацијама у градовима САД и престоници Вашингтону прослављају се историја, политичка традиција и амерички начин живота.

Евидентне су разлике у начину обележавања празника у односу на претходну годину.

Током викенда очекује се да ће око 47 милиона Американаца путовати авионима или аутомобилима, према подацима Америчког удружења возача аутомобила.

То је пораст од 40 одсто у односу на прошлу годину.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести