Американци најбогатија нација света, претекли Швајцарце

МИНХЕН: Американци су сада најбогатија нација на свету јер су претекли Швајцарце, док се у остатку света постепено "топи" богатство, као последица збрке око Брегзита и америчко-кинеског трговинског рата, показују резултати једног истраживања.
bogati
Фото: pixabay.com

Према најновијем "Извештају о глобалном богатству" немачке осигуравајуће куће Алијанц (Аллианз), просечна нето финансијска имовина људи који живе у САД износи 184.411 евра (203.128 долара) по глави становника, у односу на 173.838 евра колико износи приватно богатство једног Швајцарца.

Наведени подаци су за 2018. годину, преноси Раша тудеј.

Успон САД на сам врх листе најбогатијих нација углавном се дугује снази долара, као и америчким домаћинствима која су главни покретач раста глобалног протока средстава, будући да две трећине од свих уштеда у индустријализованим земљама потиче из САД-а, поручују из те осигуравајуће куће.

У извештају се наводи и да је нова штедња укњижила глобални рекорд, с обзиром на то да је порасла за 22 одсто на више од 2.700 милијарди евра. То је приписано прошлогодишњој пореској реформи у САД, захваљујући којој су грађани САД-а повећали нове уштеде за 46 одсто.

Иако су САД заузеле прво место у извештају, Швајцарска је и даље у врху када се ради о бруто финансијској имовини по глави становника, са цифром од 266.318 евра у односу на 227.364 евра колико износи за САД.

Међутим, ниво задужености у Швајцарској је далеко већи него у САД-у због броја хипотека.

И Швајцарска и САД су, такође, далеко испред трећепласираног Сингапура, где укупно нето финансијско богатство по глави становника износи само 100.370 долара.

Генерално гледано, извештај Алијанца је прилично песимистичан у погледу перспектива глобалног богатства, а такође је указано да је раст глобалног финансијског богаства у 2018. пао за 0,1 проценат, први пут од финансијске кризе 2008. године. За то су окривљени трговински рат између САД и Кине, неизвесност око Брегзита која је повећала геополитичке тензије и "пооштравање монетарних услова".

 

EUR/RSD 117.5800
Најновије вести