Асанж тврди да желе да га избаце из амбасаде у Лондону

КИТО: Оснивач Викиликса Џулијан Асанж изјавио је данас да Еквадор покушава да укине његов азил у амбасади те земље у Лондону и преда га САД.
Dzulijan Asanz Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Као доказ, Асанж је поменуо нова правила понашања унутар амбасаде Еквадора која су му изречена, преноси Ројтерс.

Оснивач Викиликса, који се од 2012. налази у еквадорској амбасади у Лондонуи, на саслушању је у Киту путем телеконференције, на којем покушава да оспори владу Еквадора која захтева од њега да плати лекарске и телефонске рачуне и боље води рачуна о својој мачки.

Асанж је на саслушању истакао да је председник Еквадора Лењин Морено већ одлучио да му укине азил, али да још није званично дао наређење, преноси Ројтерс.

Државни адвокат еквадорске владе Индиго Салвадор није директно одговорио на Асанжове тврдње.

Салвадор је прошле недеље изјавио да је Асанж добродошао да остане у амбасади под новим правилима, а да су му власти Велике Британије у августу обећале да Асанж неће бити изручен уколико напусти амбасаду.

Особље еквадорске амбасаде се жалило да је Асанж возио скејт у ходницима амбасаде, играо фудбал на травњаку и да се безобразно понашао према обезбеђењу.

Еквадорска влада се пожалила и на његово коментарисање осетљивих политичких проблема у другим државама, укључујући и објаву чланака у којима се Асанж бавио сепаратистичким покретом у Каталонији.

Салвадор је истакао да нова правила за циљ имају да се изборе са овим видовима понашања.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести