Аустрија: Прво попуштање мера, отворене мале радње

БЕЧ: У Аустрији је данас, на основу одлуке владе, после позитивног тренда у борби против ширења корона вируса, 4.600 радњи добило дозволу да озвори своја врата за купце.
v
Фото: pixabay.com

Ради се о продавницама грађевинске и баштенске опреме, као и малих радњи простора до 400 квадратата.

Отварање је омогућено уз придржавање посебних мера, а то је ограничење броја купаца у продавници, као и обавезно ношење заштитне маске и редовна дезинфекција простора.

У продавницама грађевинске и баштенске опреме, које не спадају у мале радње, постоји и обавеза коришћења колица за куповину, како би се одржало одстојање од најмање једног метра, које је прописано мерама које су и даље на снази.

Ко од трговаца пусти превише купаца у радњу, мора рачунати на новчану казну у износу до 3.600 евра.
Супермаркети, апотеке, трафике, као и дрогерије радиле су све време, како би се обезбедило снабдевање грађана.

У првој фази постепеног попуштања рестрикција сада су мале радње добиле могућност да отворе своја врата од 7.40 до 19 часова.

Такође моћиће да отворе аутомеханичарске рање, као и сервиси за бицикла, залаонице, радње за трговину племенитим металима.

Економски стручњаци, након ове мере, виде позитиван развој по привреду, јер је месец дана немогућности да раде коштало трговину према Јоханес Кеплер универзитета из Линца најмање између две до три милијарди евра, а према “Агенда Аустриа” чак и 6,7 милијарди евра.

Истовремено ступило је на снагу и проширење обавезе ношења заштитне маске, на све продавнице, јавном превозу, као и таксију или другим возилима која комерцијално превозе путнике.

Такође омогућено је и отварање савезних паркова у Бечу, који чине 230 од укупно око 12.500 хектара јавне зелене површине града.

Међу тим парковима су и парк Шенбрун и Аугартен, али испред сваког савезног парка постављена контрола у циљу спречавања превеликог броја грађана, како би се сачувала могућност одржавања размака од једног метра између сваког посетиоца.

Уколико прва фаза постепеног попуштања рестрикција не буде негативно утицала на стопу раста броја инфицираних, планирано је да од 2. маја отворе све друге продавнице, то јест и тржни центри.

Министар здравља Аустрије Рудолф Аншобер, уочи почетка постепеног попуштања рестриктивних мера поручује да се започиње друга етапа борбе против корона вирус.

Постепеним поновног покретања привреде у уторак стартује друга етапа борбе против корона вируса. Ради се о одлучујућој фази која ће показати да ли ће постепено отварање моћи бити настављено, нагласио је он.

Аншобер је позвао становништво да се понаша одговорно у тој новој етапи и умерено користи проширену могућност за куповину.

Друга етапа, према његовим речима, ће бити значајно тежа.

Морамо и поред постепеног отварања радњи број новоинфицираних држати на нисмо нивоу. То ће бити још већи изазов, и не смемо непромишљеним деловањем да постигнуто уништимо, упозорио је Аншобер.

Апеловао је на све Аустријане да наставе да поштују мере, додајући да то мора, посебно сада, бити део решења.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести