Аустрија за празнике рестриктивна на границама

Министар унутрашњих послова Аустрије објавио нове мере министарства против ширења вируса ковида-19 како је и најављено.
austrija
Фото: pixabay.com

Од божићних празника до неколико дана после православног Божића, биће рестриктиван режим уласка у Аустрију уз обавезан десетодневни каранинтин, каже ае у саопштењу министра.

Курц: Доследним граничним режимом спречити уношење вируса

Аустријска влада донела је данас одлуку о обазривом, постепеном попуштању мера закључавања, али и нове мере које, пре свега треба да спрече да после божићних празника грађани мигрантског порекла, након одмора у домовини, унесу вирус у Аустрију, саопштио је канцелар Себастијан Курц.

Курц је рекао да је одлучено да се доследним граничним режимом спречи унос вируса преко путовања за време божићних празника и додао да мере у вези са границом ступају на снагу најкасније до средине децембра.

"На лето смо имали ниске бројке, а после одмора је повратком људи са одмора унета зараза и зато ћемо овај пут инсистирати на тим мерама", рекао је он.

Зато је одлучено да се пред божићне празнике, па све до после православног Божића уведе строги режим уласка у земљу, саопштио је министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер.

Тај режим предвиђа обавезан десетодневни карантин за све који се враћају из ризичних региона.

"Биће могуће ''искупити'' се из карантина негативним ПЦР тестом тек након најмање пет дана излације", објаснио је Нехамер.

Он је казао да је та мера потребна, јер је повратак путника са одмора током лета довео до сталног рата броја новозаражених, што се жели сада спречити.

"Најмање 30 одсто инфекција је уследило проузроковано од стране повратника са одмора, а међу њима 72 одсто је боравило на Западном Балкану", рекао је Нехамер и додао да у Аустрији живи велики број породица пореклом са Западног Балкана, Турске, али и других земаља.

Како је рекао, сви су свесни колико је важно да се Божић проведе у кругу породице и да ово ограничење неће бити лако за све погођене, али да је та мера неопходна.

"Није нам циљ мучење грађања, посебно мигрантског порекла, већ да постигнемо заједнички циљ, да спречимо драматично ширење корона вируса", нагласио је Нехамер.

Курц је истакао да том мером, која важи за све, независно од држављанства, жели да спречи посету новогодишњим журкама у иностранству, где је тако нешто могуће, али и заражавање током посете породици.

"Били смо на веома ниском нивоу летос, али смо крајем августа и почетком септембра имали значајан раст новозаражених. Узрок тога је уношење вируса из иностранства. Ми нисмо острво, међународна смо земља, експортно оријентисана и зато има много путовања, што је изазовно у време пандемије", рекао је аустријски канцелар.

Курц је навео и да су од ових мера изузета пословна путовања и прекогранични радници.

Курц: Обазриво попуштање мера - најпре школе и продавнице

Аустријска влада донела је данас одлуку о обазривом, постепеном попуштању мера закључавања, па се од понедељка, 7. децембра, основци враћају у школске клупе, отварају се продавнице, а неће више бити на снази ни целодневно ограничење кретања, већ полицијски час од 20 сати до шест ујутру.

Канцелар Себастијан Курц је на прес конференцији рекао да фаза потпуног закључавања делује и да дневни број новозаражених, са више од 6.000, опада и да ће опасти до идуће недеље на око 3.500.

"То значи да смо успели да спречимо преоптерећење капацитета интензивне неге болница", рекао је Курц.

Он је навео да на основу тих резултата, влада може, као што је и планирано, да од 7. дечембра крене са постепеним и обазривим отварањем.

"То значи да остајемо при процени да на лето можемо да се вратимо нормалности, али да до тада имамо шест месеци током којих морамо да избегнемо експлозивни раст новоболелих, а то је могуће само уз ограничења и све више тестова", рекао је Курц.

Одлуком владе, од понедељка се основци враћају у школске клупе, док ће виши разреди остати до божићних празника на учењу на даљину.

Као што је планирано, од понедељка се отварају трговине, услужне делатности, музеји, галерије, библиотеке, али уз јасна правила, као што су обавезне маске и ограничен број људи.

Од понедељка више неће бити на снази целодневно ограничење слободе кретања, већ се земља, како је рекао, враћа полицијском часу од 20 до шест сати ујутро.

Такође биће омогућени шири приватни контакти, уместо са само једним лицем из другог домаћинства, на цело друго домаћинство.

"Свестан сам да су то и даље велика ограничења, али она имају за циљ да будемо у могућности да достојанствено и безбедно прославимо Божић. Циљ је да до 23. децембра рестрктивним мерама, али и масовним тестирањима, знатно смањимо број новозаражених како би Божцих и Нову годину могли да прославимо у кругу од максимално 10 особа", објаснио је Курц.

Он је рекао да је свестан да то неће бити Божић као прошлих година, али ни као што ће бити идуће године.

Од 24. децембра, пренео је, биће омогућен и појединачни спорт на отвореном, као што је скијање, да би грађани могли да се баве спортом.

"Што се осталих привредних грана тиче, као што су туризам, гастрономија, и култура, боли нас што још морају да чекају на отварање. Те гране ћемо од 7. јануара поново отворити, а до тада ће добити економску помоћ у виду надокнаде 50 одсто од обрта и фиксних трошкова", најавио је канцелар.

Курц је казао да је било немогуће све поново отворити ођедном, јер би то гарантовано водило ка експлозивном расту броја инфекција, што би водило потреби новог закључавања већ у јануару.

Апеловао је на грађане да заједничким снагама воде борбу против новог раста броја заражених, додајући да влада рачуна да ће након божићних празника и Нове године доћи до поновног раста броја заражених, али да је важно да се темпо ширења успори.

Позвао је грађане да у што већем броју учествују у масовном тестирању, додајући да је то инструмент којим је могуће обуздати ширење вируса без нових ограничења за привреду и слобода.

Министар здравља Рудолф Аншобер казао је да је закључавањем спречено увођење тријажа у болницама преоптерећење интензивне неге.

"Стање на интензивној нези остаће даље велики изазов. Према проценама уследиће смањење попуњености у интензивним јединицама на 444. Међутим, ту треба имати у виду да је много операција одложено и оне се морају сада спровести, а и крајем децембра очекује нас талас грипа, што ће додатно оптеретити капацитете", рекао је Аншобер.

Simka
03.12.2020 • 22:57
Idem !!! I nikad se Hitler cima neću više ni vratiti !!! Nek im rade njihovi zantleri i migranti azijskog porekla
EUR/RSD 117.5782
Најновије вести