Аустријска влада коначно и званично преузела дужност

БЕЧ: Од данас после подне аустријска влада је коначно и званично преузела дужност, пошто је део министара морао још једном да положи заклетву пред председником Аустрије Александером ван дер Беленом.
Beč, Austrija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Осам министара, међу којима и вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе, морало је да поново положи заклетву због ступања на снагу новог Закона о министарствима, који је донео промене у ресорима.

Приликом првог полагања заклетве, крајем године, министри су преузели постојећа министарства од својих претходника, али је Законом о министарствима дошло до промене назива министарстава и надлежности, па је било потребно још једном положити заклетву.

Министарка за социјална питања Беате Хартингер, поред и раније постојећих надлежности за социјална питања и рад, добила је и агенду здравства.Министар образовања Хајнц Фасман добио је додатну надлежност за универзитете и вртиће. До скоро је сектор образовања био распоређен на три министарства.

Министарка пољопривреде Елизабет Кестингер добила је додатно и ресор туризма, који је до скоро био у надлежности, као и наука у Министарству привреде.Министарка привреде Маргарете Шрамбек добила је надлежност и за дигитализацију.Министар правосуђа Јозеф Мозер морао је да поново положи заклетву пошто је задужен и за реформе.

Министар одбране Марио Кунасек изгубио је ресор спорта, који је прешао у надлежност вицеканцелара Штрахеа, који уз то треба да брине и о јавној администрацији.Церемонија поновног полагања заклетве протекла је потпуно формално, без говора, као и пријема.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести