Бајден именовао Бриџит Бринк за амбасадорку САД у Украјини

ВАШИНГТОН: Председник Џозеф Бајден именовао је искусног дипломату Бриџит Бринк за нову амбасадорку САД у Украјини, саопштила је Бела кућа.
b
Фото: usembassy.gov

Бринкова је именована на ову кључну позицију која је била упражњена скоро три године у време када Вашингтон појачава своју подршку Украјини како би се изборила против руске инвазије, пренео је АП.

Бринкова, која је тренутно амбасадорка САД у Словачкој, је каријерни дипломата већ 25 година и службовала је у Узбекистану и Грузији, а имала је и неколико високих позиција у Стејт департменту и Савету за националну безбедност Беле куће.

Родом из Мичигена, Бринкова која говори руски и има деценијско искуство, погодна је за овај тренутак у историји Украјине, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Ту позицију, која је била упражњена откако је бивши председник САД Доналд Трамп изненада опозвао тадашњу америчку амбасадорку у Украјини Мери Јовановић у мају 2019, мора да потврди Сенат САД.

Саопштење о номинацији Бринкове издато је у време посете државног секретара Ентонија Блинкена и министра одбране Лојда Остина украјинској престоници Кијеву током викенда, током које су се састали са председником Украјине Володомиром Зеленским и другим највишим украјинским званичницима.

Стејт департмент одобрио продају муниције Украјини

Амерички Стејт департмент саопштио је да је одобрио потенцијалну продају муниције и друге нестандардне опреме, вредну 165 милиона долара, Украјини како би јој помогао у одбрани од Русије.

Предлог продаје муниције Украјини упућен је сада Конгресу на разматрање.

У саопштењу Стејт департмента се додаје да ће предложена продаја подржати спољнополитичке циљеве и циљеве националне безбедности Сједињених Држава побољшањем безбедности земље партнера ради политичке стабилности и економског напретка у Европи.

Како наводи АП, продаја је уследила на захтев украјинске владе и укључује муницију за минобацаче, аутоматске бацаче граната и хаубице.

EUR/RSD 117.3221
Најновије вести