Барселона: Демонстранти траже ослобађање каталонских лидера

БАРСЕЛОНА: Више хиљада људи који подржавају тежње Каталоније да се одвоји од Шпаније окупило се данас у центру Барселоне тражећи ослобађање притворених каталонских лидера.
katalonija.jpg
Фото: EPA-EFE (Alberto Estevez)

Осам бивших чланова распустене каталонске владе и двојица активиста налазе се у притвору док траје истрага о њиховој наводној улози у промовисању нелегалног проглашења независности прошлог месеца.

Анкете показују да око 7,5 милиона грађана Каталоније подељено по питању сецесију од Шпаније, наводи АП. 

Колау: Покушај отцепљења је катастрофа

Градоначелница Барселоне Ада Колау оптужила је данас смењеног председника каталонске владе Карлеса Пуџдемона да је створио "катастрофу" инсистирањем на отцепљењу тог региона од Шпаније. 

Она је жестоко је критиковала "неодговорно" понашање Пуџдемона и његових истомишљеника, које је створило политичку кризу у Шпанији, преноси Фена.

"Они су испровоцирали напетости једностраном објавом независности коју већина грађана не жели. Они су преварили грађане ради властитих интереса", изјавила је Колау на састанку с члановима њене странке. 

Како се наводи, и сама Колау је против независности, али тврди да подржава слободан званични референдум о том питању. 

Каталонски посланици прогласили су 27. октобра независност каталоније након што је на референдуму одржаном 1. октобра изгласано отцепљење од Шпаније. 

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести