ББЦ: Индија - "мистерија" ниске стопе смртности од короне

ЛОНДОН: Извештаји светских медија о ситуацији са корона вирусом у Индији су мешавина олакшања и збуњености, преноси ББЦ и наводи да се говори о "мистерији ниске стопе смртности у Индији" од Ковид-19.
indija
Фото: pixabay.com
Скоро два месеца од првог забележеног случаја, број случајева корона вируса у другој најмногољуднијој земљи на свету премашио је 27.000, са више од 800 смртних случајева.
 
Један од начина за праћење стопе смртности је праћење броја дана који је потребан да се укупан број смртних случајева удвостручи.
 
У Индији је то тренутно девет дана, пошто је 25. априла било 825 потврђених смртних случајева, а 16. априла био је пријављена половина тог броја.
 
Стручњаци кажу да је то добра вест. У Њујорку је, на пример, у истој фази пандемије за двоструко већи број смртних случајева било потребно само два или три дана.
 
Многи здравствени радници и лекари кажу да је индијско "закључавање", које је трајало више од месец дана, могло да држи под контролом број заражених и смртних случајева.
 
Други верују да углавном млада популација у Индији доприноси смањењу броја смртних случајева, пошто су старији људи у повећаном ризику од смрти.
 
Неки сматрају да је могуће да је у Индији присутан мање вирулентан сој вируса, као и да је топло време умањило његову снагу. Обе ове тврдње, међутим, нису поткрепљене доказима.
 
Заправо, лекари који лече оболеле од Цовид-19 кажу да је вирус у Индији вирулентан као и другде у свету.
 
И зато, на питање да ли је Индија необична када је реч о смртности од корона вируса, индијско-амерички лекар и онколог Сидхарта Мукерје каже да не зна одговор и да свет не зна одговор.
 
"То је мистерија, а рекао бих да је део мистерије и то што не радимо довољно тестирања," каже овај лекар.
 
Такође, ББЦ подсећа да је анализа Фајненшел тајмса о броју укупних смртних случајева током пандемије у 14 земаља показала да би број умрлих од корона вируса могао бити готово 60 одсто већи од званичних података.
 
Такође, стручњации указују да се око 80 одсто смртних случајева у Индији догађа код куће, тако да само бројање смртних случајева у болницама не даје тачан број смрти од Цовид-19.
 
Поједини индијски лекари саопштили су да су многи људи умирали од симптома корона вируса, а да се нису тестирали.
 
Ако је особа имала температуру и респираторне проблеме пре смрти, може се посумњати на Цовид-19, али то може бити и нешто друго.
 
У Индији можда има смртних случајева од короне који нису евидентирани, али је стопа смртности неоспорно ниска. Међутим, прерано је рећи да је земља смањила тренд, указује ББЦ.
EUR/RSD 117.3093
Најновије вести