Бела кућа: Русија ствара изговор за напад на Украјину

ВАШИНГТОН: Амерички обавештајни званичници дошли су до сазнања да Русија настоји да створи изговор за своје трупе да нападну Украјину, као и да је Москва већ разместила своје оперативце за акције на истоку Украјине, тврди Бела кућа.
bela kuca, pixabay
Фото: pixabay.com

Представница за медије Беле куће Џен Псаки изјавила је вечерас да, судећи по обавештајним сазнањима, Русија, преко кампање пласирања дезинформација путем друштвених мрежа - већ поставља темеље да се Кијев окарактерише као агресор који ускоро спрема напад на снаге на истоку Украјине које подржава Москва.

Псаки је оптужила Русију да је већ разместила оперативце, трениране за ситуације грађанског рата, који би могли да употребе експлозивне направе против снага подржаних од Москве а за напад би била оптужена Украјина, преноси АП.

"Забринути смо да се руска влада припрема за напад у Украјини који би могао да резултира распрострањеним кршењем људских права и ратним злочинима ако се дипломатијом не постигну њихови циљеви", рекла је Псаки.

Бела кућа није прецизирала колико се поузданим могу сматрати последња сазнања.

Национални саветник за безбедност Беле куће Џејк Саливан изјавио је у четвртак да америчка обавештајна заједница нема процену да су Руси, који су, према наводима америчке агенције АП, распоредили око 100.000 војника уз украјинску границу, дефинитивно одлучили да покрену војну акцију.

Москва, која наводи да не планира напад на Украјину, тражи од НАТО и САД писане гаранције да се западна војна алијанса неће ширити на исток.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров упозорио је данас да је Москва "изгубила стрпљење", да неће бесконачно чекати на одговор Запада и да очекује да НАТО и САД одговоре следеће седмице.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести