БиХ: Горе куће у којима бораве мигранти

БИХАЋ: Током протеклог викенда на подручју Унско-санског кантона забележена су четири пожара, од којих три у Великој Кладуши и један у Кључу, а претпоставља се да су пожаре изазвали мигранти.
migranti
Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Brabo)

На подручју Велике Кладуше горели су ловачка кућа у насељу Глиница и напуштене производне хале "Агрокомерца" у насељу Поље, док је у кључком селу Велагићи пожар захватио једну напуштену кућу, преносе бањалучке Независне.

Већа материјална штета у свим овим случајевима спречена је правовременом интервенцијом ватрогасаца, а починиоци нису откривени.

Према изјавама мештана, у свим тим објектима примећен је боравак миграната, а у полицији истичу да повећањем њиховог броја на подручју Унско-санског кантона расте и број провала. Они наводе да су такви инциденти доста чести у последњих неколико месеци и да мигранти бирају напуштене и куће без надзора како би боравили у њима. Том приликом, како истичу, они често ложе ватру како би се угрејали или припремили себи нешто за јело, употребљавајући различите запаљиве супстанце, услед чега долази до избијања пожара.

Осим провала, рапидно расте и број других кривичних дела чији су починиоци илегални страни држављани, због чега грађани осећају све већи страх за сопствену и безбедност своје имовине.

У првих шест месеци ове године забележили смо 35 кривичних дела чији су починиоци мигранти и преко 500 различитих инцидентних ситуација у којима су они били главни актери. Када је реч о кривичним делима, имамо једно убиство, два покушаја убиства, наношење тешких телесних повреда, разбојништва, крађе и провале, а имамо и кривично дело силовање. У последње време од свих интервенција полиције око деведесет одсто се односи на мигранте, навео је Але Шиљдедић, портпарол полиције УСК-а.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести