БиХ: Оптужница против Србина због Украјине

САРАЈЕВО: Тужлаштво БиХ подигло је данас оптужницу против једног држављанина те земље српске националности због придруживања страним паравојним јединицама, односно због учешћа у рату на страни проруских снага у Украјини.

Оптужница је подигнута против Гаврила Стевића (53) из Бањалуке, а Тужилаштво га терети да је током 2014. године преко Београда отпутовао за Москву па након тога на подручје Украјине односно у Ростов и Лугањск, где се као добровољац придружио другим особама из Србије и БиХ и постао члан паравојне јединице "Јован Шевић" која је ратовала против снага Украјине.

Истрагом је утврђено да је Стевић у тој јединици добио оружје и војну униформу и обављао различите војне активност све до краја септембра 2014. године, преноси Хина.

Против њега је подигнута оптужница на основу кривичног закона БиХ који се односе на забрану формирања и придруживања страним паравојним и параполицијским јединицама.

Како се наводи, најмање седам држављана БиХ српске националности ратовало је против владиних снага у Украјини у саставу јединице "Јован Шевић" која је касније преименована у "Српску хусарску пуковнију", а Стевић је први против кога је због тога подигнута оптужница.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести