БиХ: Стигло 10,5 хиљада Фајзера, прва испорука из ЕУ

САРАЈЕВО: На Међународни аеродром у Сарајеву допремљен је први контингент вакцина из механизма "ЕУ4Хеалтх", чији је оснивач Европска унија.
varheji
Фото: Twitter/ OliverVarhelyi

БиХ је данас добила 10.530 вакцина Фајзер/Бионтек, преноси портал Кликс.

Претходно су у Сарајево стигли европски комесар за проширење Оливер Вархељи и савезни министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг.

Званичнике ЕУ и Аустрије дочекали су председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија и шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

Из механизма "EU4Health", а посредством Владе Аустрије, БиХ очекује укупно 214.000 доза Фајзерових вакцина до августа, а путем истог механизма очекује се и 380.000 доза Астразенеке из Пољске.

Вархеји: ЕУ брине о БиХ и стоји уз њу од почетка пандемије

Европски комесар за проширење Оливер Вархели и председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија изјавили су да данашња испорука 10,5 хиљада вакцина значи подршку Европске уније Босни и Херцеговини у наставку борбе с пандемијом корона вируса.

Вархеји је на сарајевском аеродрому рекао да је срећан што је данас у Сарајеву, где показује да је ЕУ стало до Западног Балкана и Босне и Херцеговине, преноси Кликс.ба.

"Стојимо уз БиХ од почетка пандемије. Ово је врло важан моменат када почињемо да помажемо масовнију кампању вакцинације у БиХ", рекао је Вархеји.

Он је додао да ЕУ жели да помогне БиХ да обезбеди вакцине за здравствене раднике и истакао да ће БиХ добити више од 200.000 доза вакцина путем ЕУ механизма.

Тегелтија се захвалио ЕУ на помоћи БиХ и комесару Вархеију који је дошао да лично испоручи прве вакцине, као и Аустрији преко које је вршена набавка.

Он је рекао да БиХ у мају и јуну очекује значајније количине вакцина и да би требало да буде испоручено више од 850.000 доза.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести