Билд: Политичка елита преспавала упозорења о поплави

БЕРЛИН: Немачки дневник „Билд" пише о пропустима немачки власти током великих поплава и оцењује да је политичка елита изгледа „преспавала" сва упозорења очигледно не верујући да ће до њих доћи.
3
Фото: Tanjug (AP Photo/Bram Janssen)

Премијер Северне Рајне Вестфалије Армин Лашет кренуо је у Баварску када су већ почели да се мобилишу спасиоци, министар унутрашњих послова Немачке Хорст Зехофер упозорава на мотоциклистичку банду уместо на предстојећу поплаву, а шеф савезне Службе за заштиту од елементарних непогода (ББК) Армин Шустер се вратио са одмора када је невреме прошло, наводи "Билд".

У поплави која је погодила Немачку било је више од 150 жртава, више од 1.000 несталих.

Политичари кажу да су размере невремена биле изненађујуће и непредвидиве.

Међутим, „Билд“ се пита да ли је то тачно.

Лист наводи да је четири дана пре поплава достављено прво упозорење на опасност од поплава.

Два дана пред „потоп“ савезне власти и покрајине су конкретно упозорене на претеће поплаве.

Тог дана Зехофер проглашава забрану криминалне мотоциклистичке групације „Бандидос“.

Претња од елементарних непогода тог дана није тема у установи коју води иако су надлежне власти упозориле да ће у Северној Рајни-Вестфалији и Рајнланд Пфалцу пасти огромне количине кише, и то до 185 литара по квадратном метру, наводи лист.

Зехофер, пише „Билд“ није поменуо ни једном речју ово упозорење, а ни покрајинске владе у Мањцу и Дизелдорфу нису учиниле ништа да упозоре своје грађане.

Лашет је тог дана честитао рођендан једном водитељу, а премијер Рајнланд Пфалца Малу Драјер позива грађане на вакцинацију и посећује изложбу.

А ББК на мрежи води кампању за интервно даље образовање.

Дан касније у дневном извештају Министарства унутрашњих послова појављује се упозорење од временских непогода и великих падавина, али нико не помиње опасност од катастрофалних поплава.

Зехофер представља неки извештај у Берлину, Драјер говори о борби против короне у школама у покрајинској влади, а Лашет сан ЦСУ води расправу од повећању пореза, док је Шустер и даље на одмору.

У САД, наводи „Билд“, тада би већ био упућен СМС упозорења свим становницима угрожених региона.

Следећег дана први региони јављају о „потопу“ и тек сада реагује Лашет, који после предизборног скупа отказује пут у Баварску, и уз присуство камера посећује поплављене улице у Алтени.

Драјер тек пред поноћ преко твитера указао је да тешко стање у својој покрајини.

Зехофер се, такође, тек идућег јутра обратио у вези поплава и понудио подршку.

А шеф ББК тек је кренуо натраг са одмора.
 

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести