Блинкен: Кина погоршала пандемију кријући податке

ВАШИНГТОН: Кинески неуспех да обезбеди приступ глобалним здравственим стручњацима учинио је пандемију корона вируса гором него што је морала да буде, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
b
Фото: Youtube Printscreen

Кина није дала приступ међународним стручњацима нити је размењивала информације у реалном времену како би обезбедила истинску транспарентност, рекао је Блинкен за Ен-Би-Си.

Као резултат, вирус је „измакао контроли брже и, мислим, са много јачим резултатима него што би могао иначе“, рекао је Блинкен.

Додао је да овакви догађаји указују на потребу за јачим глобалним системом здравствене заштите како би се осигурало да се то више не понови, пренео је Ројтерс.

Реформе морају да укључују посвећеност транспарентности, размени информација и приступу стручњака „и Кина у томе мора да игра улогу", додао је.

Блинкен је рекао да је важно доћи до јаснијег објашњења почетка пандемије.

То морамо да урадимо прецизно како бисмо у потпуности разумели шта се догодило, како бисмо имали најбољи могући начин да спречимо да се то понови, рекао је он.

Оштре речи највишег америчког дипломате уследиле су после критика других чланова администрације председника САД Џозефа Бајдена због недостатка транспарентности Пекинга у кључним раним данима пандемије, додаје Ројтерс.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести