Болсонаро се припрема да пошаље војску у борбу са пожарима

РИО ДЕ ЖАНЕИРО: Услед повећаног притиска међународне заједнице да обузда рекордни број пожара у Амазонији, бразилски председник Жаир Болсонаро изјавио је данас да би могао да пошаље војску да се избори са ватреном стихијом.
amazonija pozar, fonet
Фото: FoNet

"То је план", рекао је Болсонаро. Он није прецизирао када ће се оружане снаге укључити, али је наговестио да би то могло бити ускоро.

Болсонаро је претходно описао заштиту кишних шума као препреку економском развоју, борећи се са критичарима који су тврдили да Амазон производи огромне количине кисеоника и сматра се кључним у напорима за сузбијање глобалног загревања, преноси АП.

Мали број демонстраната окупио се испред бразилских амбасада у Паризу, Лондону и Женеви како би позвао Бразил да учини више у борби против пожара.

Суседна Боливија и Парагвај такође су се бориле да спрече пожаре који су прогутали шуме и поља и, у многим случајевима, отргли се контроли под јаким ветром након што су становници раскрчили земљиште за пољопривреду. Око 7.500 квадратних километара земље је погођено пожарима у Боливији, изјавио је министар одбране Хавијер Завалета.

EUR/RSD 117.5531
Најновије вести